Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Mikroelem-hiány tünetei búzában

A szántóföldi növények esetében nagyon sokáig csak a makroelemek utánpótlására figyeltünk. Nitrogén foszfor és kálium műtrágyákat használunk, használtunk.

Néha még abban az esetben is, ha a gazdák megfelelő dózisban használják a makro tápanyagokat, mint a N, P, K, a növények bizonyos rendellenességeket mutathatnak. Lassan kezdjük belátni, hogy a mikroelemek hiánya ugyanúgy képes a növények gyengülését, terméscsökkenést okozni.

Lássuk a leggyakoribb mikroelem hiány tüneteket:

Cink

A növények a szokásosnál világosabbakká válnak. A levelek lilás árnyalatot is felvehetnek és többnyire sötétbarna szegéllyel rendelkező, szabálytalan világosbarna foltokat figyelhetünk meg a növényen. A búza internódiumai rövidebbek és a növény gátolt növekedést mutat. A cink klorofill funkcióra gyakorolt hatása miatt alakul ki a klorózis és többnyire idősebb levelekben fordul elő, de néha a középső levelek is érközi klorózist mutatnak, ez különösen a durumbúzában jellemző. A hiányt súlyosbítja a talaj magas szervesanyag tartalma, a magas talaj pH, túlzott foszforkijuttatás, illetve a hideg, nedves körülmények. A cink fontos szerepet játszik a gabona termőképességében (kalászonkénti szemek száma) és a búzaszem minőségében.

Molibdén

Számos hiánytünethez hasonlóan a levelek ebben az esetben is klorózist és megrekedt növekedést mutatnak, később nekrózis alakulhat ki a levélcsúcsokban, de olykor csak a levél sárgul. A molibdénhiányt, súlyosbítja a savas talaj, az alacsony pH, a talaj szerves anyagának alacsony szintje.

Mangán

A mangánhiány tünetei közé tartoznak fiatalabb és középső leveleken megjelenő klorotikus pöttyök és csíkok, amelyek szürkés-fehér, barnás színűvé válnak és egy idő után összeérnek. Ha a foltosodás nagyon erős, akkor a levelek megtekerednek, lógnak, a növények megállnak a fejlődésben. A mangán hiányt fokozza a hideg, száraz időjárás, a homokos talaj, a magas pH.

Vas

Ennek a mikroelemnek a hiánya érközi klorózist okoz, jellegzetes sárga-zöld csíkokat eredményezve a fiatalabb leveleken. Hosszan tartó hiány esetén a teljes levél megsárgul és a klorózis az idősebb levelekre is átterjed. A vashiányt súlyosbítja, vagyis a vas felvételét nehezíti a magas pH-értékű talaj, a vízzel borított talaj, a magas mész, réz-, mangán- vagy cink tartalmú talajok. A megfelelő mennyiségű vassal ellátott növények egészséges zöld lombozatúak és a termésük is magasabb.

Réz

Rézhiány hatására a fiatal leveleken száraz, kifehéredett és csavart vagy görbült levélcsúcsok figyelhetők meg, míg az alsó levelek sötétzöldek maradnak. Ez a mikrotápanyag javítja a gabona minőségét megnövekedett termőképességgel (szemek száma kalászonként). A rézhiányos növények kalásza gyakran bennragad a zászlóslevélben; ha kiemelkedik, akkor vak kalászkák jelennek meg és így hiányos szem formálódás. Kevésbé súlyos tünet a megcsavarodott kalász.

Bór

A bórhiány a gabonafélékben egyre gyakoribbá válik. Jóllehet a bórigény viszonylag alacsony a többi mikroeleméhez képest, a hiánya rossz terméskötődéshez vezet, ami hozamveszteséget eredményez. A bór nem mozog a növényen belül, ezért fontos a szintjét fenntartani az egész szezonban, különösen a virágzás és a kalászfejlődés idején. Ha a növény bórhiányos, a levelek enyhe torzulást mutatnak, a szárak rendellenesen vastagok, a növekedési csúcs gyakran elhal. Bórhiányos állapotban a kalászok meddők vagy rendkívül rövidek, nagyon kevés szemmel és csavart toklásszal.

Gyakran megtévesztőek lehetnek a mikrotápanyagok hiánya által okozott tünetek, mert összetéveszthetők bizonyos növénybetegségek tüneteivel. A tüneteket általában akkor észleljük, amikor már hatással vannak a növekedésre és a termésre. Tehát a legjobb megoldás, ha vetés előtt vagy azt nem sokkal követően talajvizsgálatot végzünk és tapasztalt szakembertől tanácsot kérünk.


Mutum Lamnganbi

Agrofil-SZMI Kft. 

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.