Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A búza fuzáriózisa

A búza aratásának közeledtével előtérbe kerül egyik gazdaságilag legfontosabb betegsége, a búza szártő- és kalászfuzáriózis.

A fuzáriózist a névadó Fusarium spp. gombafajok okozzák, melyek széles gazdanövénykörrel rendelkeznek, szinte az összes gabonafélét, beleértve a kukoricát is képesek megfertőzni. Ilyenkor nekrotrófként viselkednek, azonban mint szaprofita szervezetek részt vesznek a szerves anyagok lebontásában, ezáltal a szén körforgásában is. A Fusarium-fajok többsége a hozam csökkenése mellett minőségi kárt is okoz, ugyanis különböző mikotoxinokat termelnek, mint pl. a nivalenol és a dezoxinivalenol. Ezek az állatokra és az emberre nézve egyaránt mérgezőek, ha pedig a szervezetbe kerülnek, az emésztő- és ivarrendszerben okoznak károsodást.

A kórokozócsoport a búzát minden fejlődési stádiumban megtámadhatja. Elsőként csírapusztulást, de hópenészt (Fusarium nivale), szár- és gyökérkorhadást, valamint kalászbetegséget idézhetnek elő, melyek közül ez utóbbi a legjellegzetesebb. A kalászfertőzést elősegíti a levegő magas páratartalma, valamint a nagyobb esők utáni alacsonyabb hőmérséklet és felületi vízborítottság. A Fusarium-fajok döntően a kalászolástól a viaszérésig (a virágzás környékén van a fertőzés csúcspontja) veszélyeztetik a különböző búzafajtákat. A tipikus tünetek az érésben lévő kalászokon jelennek meg, amikor a fertőzés következtében egy vagy több kalászka vagy a teljes kalász kifehéredik és a koraérés tüneteit mutatja. Ha a kalásztengely is fertőződik, a felette lévő rész elhal. A későbbiekben, ha kedvezőek az időjárási viszonyok, a kalászkák tengelyén, a pelyvalevelek alapi részén narancsos, rózsaszínes micélium- és spóratömeg képződhet (1. kép). A penészbevonat mellett kis kékes-fekete képletek (peritéciumok, a Fusariumok ivaros termőtestei) is megjelenhetnek, melyekben képződő spórák a betegség továbbvitelében is részt vehetnek. A kalászokban lévő szemek zsugorodottá, ráncossá válnak (súlyosabb esetben rajtuk is képződhet spóragyep), vagy megtermékenyítés híján sterilek maradnak. A leszáradt búzában ezek a gombák általában már nem képesek tovább terjedni, újabb szemeket fertőzni. Közvetett kárként másodlagos fertőzés (pl. korompenész) megjelenése is okozhat gondot, mely szürkés-feketés megjelenést kölcsönöz a kalászoknak (2. kép).

2. kép: Korompenész megjelenése kalászon

A Fusarium-fajok egyrészt a fertőzött vetőmagban és a talajban maradhatnak fenn, továbbá a fertőzött növényi maradványokban és tarlómaradványokban is áttelelhetnek. Ezek megsemmisítésére fokozottan ügyelni kell, mivel a rajtuk képződő ivartalan spórák a felfröccsenő esővíz révén vagy a szél útján képesek szétterjedni a még egészséges növényállományban.

A fuzáriózis kórokozói ellen történő védelem megfelelő agrotechnikával, vetésváltással (kerülve a kalászos és kukorica előveteményt), fajtahasználattal, vetőmagcsávázással és felszívódó fungicidek alkalmazásával lehetséges. Amennyiben fellépett a betegség, a fertőzött szemeket a betakarítás során tisztítással lehet eltávolítani.

Magyar Gerda



Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.