Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Kalászos helyzet, és a tavaszi Nitrogén trágyázás összefüggései

Kalászosok állapota meglehetősen vegyes, helyenként jelenleg kritikus. Korán lekerülő elővetemények után az optimális vetésidő elején elvetett kalászosok, árpák, hibridbúzák, durumok többnyire nagyon szép képet mutatnak.

Se nem túl, se nem alul fejlettek. Későn lekerülő elővetemények után a kép már vegyesebb. Kukorica után vetett búzák, esetleg árpák sok helyen kritikus állapotban vannak. Talán a nedves kukoricaként a betakarítási szezont megelőzve aratott kukoricák után látunk stabil helyzetet. A hagyományosan jó előveteménynek számító szója után is csak a korán lekerültek utáni kalászosok reményteljesek. A napraforgó betakarítási ideje volt talán legideálisabb ősszel (bár ott meg a dőlés okozott nehézségeket) így napraforgó után láthatunk(nánk) a jó állapotú vetéseket. A képet, leginkább az árpánál szembetűnő, a napraforgó elővetemény utáni pentozán hatás árnyalja. Azaz –leegyszerűsítve- N készlet megcsappant. A napraforgó tápanyag igénye magas, de ennek ellenére a műtrágyát rosszul hasznosítja, alig mutat tápanyag reakciókat. Ugyan akkor a maga után a talajt kizsarolja. Mindig számolni kell utána egy magasabb N igénnyel. A kialakult helyzetet fokozza, ha sikerül korán elvetni a kalászost utána, és az intenzíven tud fejlődni. Ilyenkor ősszel, télen szinte mindig kisárgul, fejődése, bokrosodása leáll, kalászdifferenciálódás folyamata -a téli időjárástól függően- sérülhet. Ebben leginkább a napraforgó utáni árpák veszélyeztettek. Az őszi árpa igazi őszi növény. Az őszi N igénye is jelentős, tavaszi magas N dózisokat –fajtánként eltérően-, de alapvetően rosszul tűri, az állomány megdől.

Mit tegyünk tavasszal az ilyen állományokban? A hideg, majd fagyos időjárás miatt a tápanyag feltáródás vontatott. Számítani kell, hogy tavasszal nagyobb N dózisokkal kell operálni, és a vegetáció legelején, vagy még inkább azt megelőzve felvehető, formában már a gyökérzónában kell lenni a hatóanyagnak. A megosztás, ez örök dilemma szakemberekben. Én az őszi tavaszi megosztásban hiszek. Ha a tavaszi adagot megosztom, azt bokrosodás végéig megteszem. Ez szembe megy az általános trendekkel, de mivel a folyékony N formát nem kedvelem, illetve mindenhatóságában sem hiszek, így én ezt tartom a legjobb megoldásnak.

  • Fejlett állományoknak tavasszal több Nitrogén kell;
  • A korai kijuttatás fontos lehet;
  • Fejlett árpák szárszilárdítása szükséges lehet.


Mindenkinek jó tervezgetést, esetleg pihenést kívánva, üdvözlettel:

Lajos Mihály

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.