Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A búzák kora tavaszi levélpusztulása

Az őszi búza, durum és tritikálé földek ilyenkor télen nem igazán kedvelt célpontjai a különböző gabona-betegségeknek

 A hideg, fagyos időjárásban semelyik kórokozó sem olyan bolond, hogy épp most álljon neki sporulálni, fertőzni, terjeszkedni a lombozaton. Viszont az idei tél sem mindig lesz ilyen kutya hideg, és van ám a gabonaföldeken egy olyan betegség, amely kora tavasszal – kellő odafigyelés hiányában – csúfos meglepetésekkel is szolgálhat.

A búza szeptóriás levélfoltossága (Septoria tritic) szinte bármelyik őszi búzatáblán megtalálható. A kenyérbúza mellett a durum- és tönkölybúzákat, valamint a tritikálét is szívesen megtámadja. Nagyon kedveli a vizes, nedves környezetet, ugyanakkor igen jól terjed a szél útján, mivel konídiumai rendkívül könnyűek.

A szeptóriás levélfoltosság az előző évi gabona maradványokon telel át. Nekrotróf kórokozó, vagyis élő növényt fertőz ugyan, de szaporító képleteit csak elhalt növényi részeken fejleszti ki.

Miért lehet veszélyes ez a kórokozó? A tél folyamán elhaló, fertőzött levélszakaszokon fejlődő termőtestekből (piknídiumokból) tömegesen képződhetnek kora tavasszal a kórokozó spórái. Ez a hidegkedvelő kórokozó a kora tavaszi, gyakran szeles és alapvetően nedves környezetben váratlan, robbanásszerű terjedésbe kezdhet, és súlyos korai levélpusztulást idézhet elő. Ilyen esetekben esetlegesen szükséges lehet egy korai fungicides állományvédelem is! A szeptóriás levélfoltosság, akárcsak az ilyen időszakban még a lombozaton található sárgarozsda és lisztharmat is, nem egy masszív, nehezen leküzdhető kórokozó. Szinte minden olyan fungicid, amelyet a kalászosokban alkalmazunk, eredményesen irtja. Ha viszont nem vesszük észre, már kora tavasszal komoly, több mázsára rúgó terméskiesést eredményező lombveszteséget okozhat. Figyeljünk rá!

Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.