Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A kalászosok betegségeire továbbra is figyelni kell!

Az őszi vetésű kalászosokban a tavaszi aszály az ország jelentős részén már érezteti hatását. A gabonák visszafogott növekedése mellett ugyanakkor a különböző növénybetegségek fellépése is javarészt elmaradt.

Mielőtt azonban még nyugodtan hátra dőlnénk a fotelunkban azzal a tudattal, hogy a szárazság megoldja a betegségek problematikáját, nem árt egy alapos szemlét tartani a határban.

A nem nagy nedvességigényű kórokozók, mint pl. a helyenként már fellépett gabona liszt-harmat (Blumeria graminis) mellett az őszi árpán egy jóval nedvességkedvelőbb kórokozó, a barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana, „leánykori” nevén: Helminthosporium sativum) is megjelent. Ez a kórokozó inkább a hűvösebb, nedvesebb környezetet kedveli, de alapvetően a nedvesség igényét a hajnali harmat is képes többé – kevésbé fedezni.

Ugyanakkor ez a kórokozó nekrotróf és gyakran gyengültségi kórokozóként lép fel. Legyengült, a téli fagyok okozta lombvesztést éppen kiheverő, a tavaszi aszálytól viszont szenvedő őszi árpa meglehetősen sok van.

A barna levélfoltosság kórokozójának pusztító ereje nem nagy, elvétve okoz érzékelhető lomb veszteséget. Viszont a jelenlegi, már most sem csekély mértékű fertőzés egy csapadékosabb periódus beköszönte esetén látványos, durva levélfoltosodásba mehet át. Ha már most magas a kórokozó egyedszáma az árpában, érdemes elgondolkozni a védekezésen. De ehhez gondos, aprólékos állományfelmérés szükséges.

 Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft. Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.