Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Teleltetett leanderek

Sok magyar családnál találkozhatunk az utóbbi évtizedekben leanderrel, amely a mediterrán vidékeken honos.

Földközi tengeri, Adriai nyaralások alkalmával sok magyar hölgy beleszeret a szép virágos bokrokba a tengerparton és otthonában is szeretné élvezni a csodaszép virágpompát.

Ennek megfelelő gondozás mellet semmi akadálya nincs hazai klímánkon sem. Nyáron szereti a forró, direkt napsütést. Az öntözést, egy kevés tápoldatot sok-sok szép színes virággal hálálja meg. Ősszel, ahogy a nappalok rövidülnek, és az éjszakák egyre hűvösebbé válnak, a leanderek, akárcsak a mi kontinentális klímánkon honos növényeink felkészülnek a télre. Leveleiket nem hullatják ugyan le, de a virágzást abbahagyják, termést érlelnek, jövő évi virágzatokat nevelnek. Ahogy az első fagyok elérkeznek, be kell vinnünk a mediterrán növényeinket melegebb helyre. De 10 °C-nál nem magasabb hőmérsékletre, illetve fényt továbbra is minél többet biztosítsunk számukra.

Viszonylag kevés kártevővel kell megküzdenünk a leanderen, de azok elég súlyos legyengülést képesek okozni. Ezek nagyrészt a téli hónapokban szaporodnak fel. Túl magas hőmérséklet, száraz levegő esetén rendszerint felszaporodnak a leandereken a takácsatkák, amelyeket pókhálószerű szövedékükről ismerhetünk fel. Szívogatásuk nyomán a levelek sárgulnak, majd száradnak és lehullanak. Ellenük atkaölő szerekkel védekezhetünk, a munkaegészségügyi előírások pontos betartásával. Ha a lakóházban telelnek a növények, figyeljünk oda, ne vegyszerezzük magunkat és családunkat feleslegesen.


Másik fontos kártevő csoport a pajzstetvek. Van a leandernek specifikus pajzstetű faja is, de a többi is előszeretettel szaporodik rajta. Ellenük parafinolajos szerekkel, illetve felszívódó hatású rovarölőszerekkel, káliszappanos lemosással védekezhetünk.

Ha nyár végén valamelyik kártevőcsoportot észleljük a leandereken, beteleltetés előtt érdemes őket egy-két fordulóban lepermetezni az adott kártevőket irtó peszticidekkel, így jó eséllyel megúszhatjuk a téli hónapokban való felszaporodást.

Általánosságban azonban elmondható, hogy egy jó kondícióban betelelt növényen megfelelő körülmények között (10°C, fény) jó eséllyel télen sem fog különösebben nagy gondot okozni a pajzstetű, vagy takácsatka.

Fitos-Bedő Veronika

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.