Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A rózsa fungicides védelme

A különböző rózsa félék hazánk szinte minden kertjében jelen vannak. Fontos dísz-növények, amelyek esztétikai értékét, vagy akár létezését is rengeteg állati károsító és gombás eredetű növénybetegség veszélyezteti.

A rózsa alapvetően egy „beteg” növény, amely fajtától és helytől függően esetleg csak erős növényvédelmi segítséggel tudja prezentálni azt a szépséget, amely miatt kertünkbe elültettük.


Koniotíriumos betegség tünete levélen

A rózsa számtalan betegsége közül viszonylag kevesek előtt ismert a koniotíriumos levélfoltosság és szár üszkösödés. Okozója, a Coniothyrium wernsdoffiae piknídiumos gomba szinte minden kertben, erdőszélen jelen van a termesztett és vad rózsákon.  Kedveli a nedves közeget és a laza szövetű növényi részeket. Így a túl sűrűre ültetett, gyomos, túlöntözött, vagy víztöbblettől sújtott területekre ültetett rózsák fertőződése gyakoribb és súlyosabb.

A kórokozó fellépése a leveleken apró, 1–3 mm nagyságú, fényes felszínű szürke, ovális foltok alakjában jelentkezik. A levélzeten kialakult foltokon a spóra képződés minimális, levélhullást is csak súlyos fertőzés esetén okoz. Viszont a vesszők fertőződése nyomán fokozatosan terjedő esetenként fekete, legtöbbször szürke folt jelenik meg, ahol a növényi szövetek elhalnak. A foltokon sokszor koncentrikus mintázat szerint szaporító képletek, azaz piknídiumok tömege helyezkedik el. Ha egy fertőzés körbe ér a száron, felette az egész ág elhal.

A rózsák másik, gyakori betegsége a tintafoltosság. A betegséget okozó Fabrea rosae gomba a leveleken kialakult feketés színű foltokban telel ivaros szaporodása a tavasz elején megy végbe és aszkospórái, majd később a konídiumai folyamatosan fertőzik a leveleket. Gyors és akár teljes lombveszteséget is képes okozni.



A fabreás betegség tintafoltja

E kórokozók ellen a leghatékonyabb védelem a rózsatövek és környezetük alapos gondozása és a metszés során a fertőzött részek eltávolítása. Mindkét kórokozó már elhalt növényi részeken ( száron, illetve levélen ) telel át és erős fertőzési nyomás esetén akár a drága rózsatő pusztulását is okozhatja. A gereblye és a metszőolló használata nélkül sokszor a legjobb, leghatékonyabb fungicidek sem tudják megvédeni a rózsát tőlük. Ráadásul az összegyűjtött levágott, felgereblyézett hulladékot sem kezelhetjük akárhogy. Komposztálni csak a komposzt domb vagy ágyás belsejébe forgatva lehet, mivel ezek a kórokozók nekrotróf életmódúak és az elhalt szöveteken történő spóra képzésüket még a komposzt ágyás tetején is zavartalanul tudják folytatni.

Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.