Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Érdemes védeni a rózsákat

A kertekben, faluhelyen az utak mentén gyakran találkozni rózsákkal. Ez a szép, dúsan virágzó növény azonban sok kártevőnek és kórokozónak is szerepel az étlapján. A lisztharmat, rozsda és szürkepenész meglehetősen közismert betegségei a rózsáknak.

Ugyanakkor az ágak elhalásáért egy kevésbé ismert, bár gyakori gomba, a koniothíriumos levélfoltosság és szárüszkösödés (Coniothyrium wernsdoffiae) a felelős. A hiányos fejlődésmenetű kórokozó az általa elpusztított fás részekben telel át és tavasztól őszig dúsan hozza apró, a vessző kérgébe süllyesztett, palack alakú ivartalan termőtesteit. A levelek elfertőzése nem okoz súlyos problémát, bár a sok apró, 1-2 mm-es szürke, fémfényű folt nem éppen esztétikus látvány. A vesszők, ágak fertőzése viszont széles, barnás fekete kontúrral ellátott foltot okoz, amelyben a fás részek elhalása is bekövetkezik. Ilyenkor futórózsák esetében előfordulhat, hogy több méteres, akár száz virágot hordozó ág hal el, súlyos esztétikai kárt okozva a virágokat kedvelőknek.

Koniothíriumos vesszőüszkösödés fiatal tünete

A koniothíriumos megbetegedés ellen nem megoldhatatlan a védekezés. Viszont ügyelni kell arra, hogy az engedélyezett fungicideket csak tapadásfokozó szer segítségével tudjuk a károsítás helyén, a rózsa sokszor függőleges és viaszos felületű kérgén, a károsítás helyszínén marasztalni.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.