Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Gyógy- és fűszernövények a kertből II. rész

Előző cikkünkben áttekintettük, hová ültessük a citromfű, menta, kakukkfű, Echinacea, szurokfű, körömvirág gyógynövényeket, valamint ezek gyógyhatásait és felhasználását.

Minthogy minden fűszernövény gyógynövény is egyben, folytassuk kicsit ezt a vonalat további hasznos, ősi hagyományokra visszanyúló, otthon termeszthető gyógynövényekkel.


Rozmaring: hagyományosan a szerelem, a hűség, a párkapcsolat jelképe az ókortól kezdve. Tradicionális menyasszonyi csokrokba gyakran kötik. Az angol vidékeken a női okosságot szimbolizálja. Mediterrán területeken vadon él, a keresztes háborúkkal került Európába. Nagyon érdekes, hogy nálunk milyen nehéz olyan tövet beszerezni, ami télálló. Nem is érdemes vásárolni rozmaringot, ha ki szeretnénk ültetni, mert elfagy, de családtag, szomszéd, barátok kertjében évek óta élő tövekről bátran kérhetünk dugványt, vagy bujtással szaporított tövet, mert az a mi kertünkben is csodásan fog virítani és erősen fog hajtani. Gyógyhatásai közül legfontosabb az antioxidáns és gyulladáscsökkentő, vérkeringést serkentő hatása, amelyet külsőleg olajként, vagy belsőleg teaként is kihasználhatunk. Migrén, ízületi fájdalom esetén is hatásos, illetve jó memória javító. Fűszerként marha és sertéshús sütéséhez, valamint halak készítéséhez használhatjuk. Segíti az emésztést, stimulálja a májfunkciókat. Hosszú sütés után is megőrzi az ízét. Én személy szerint azért használok szinte minden hús sütéséhez legalább egy keveset, mert a rozmaring blokkolja a sütés közben a húsokban keletkező rákkeltő anyagok káros hatását. A kertben ültessük napos helyre. Nagyon jól bírja a gyakran kiszáradó talajt. Kisebb méretű előkertbe szoliterként, vagy virágágyásba központi elemként nagyon jól mutat.


Rozmaring (Forrás: saját kép)


Zsálya: mindenféle köhögésre ható hagyományos gyógyszer, vagy teakeverék tartalmaz zsályát, nem is ok nélkül, hiszen a zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő hatóanyagaival segítheti a köhögéssel járó betegségek gyorsabb gyógyulását. Izzadáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatása is ismert. Zsíros húsok sütéséhez, krémlevesek, öntetek ízesítésére használhatjuk a konyhában. Évelő ágyásban szürkészöld molyhos leveleivel gazdagítja a képet.


Zsálya (Forrás: saját kép)


Kapor: egyéves, nagyon szapora növény. Aromás illata már akkor is érezhető, amikor csak épp hozzáérünk a kertben. Ha egyszer elvetettük, többet nem kell törődnünk a termesztésével, minden éven találni fogunk belőle a kertben. A fecskefarkú lepke hernyójának kedvenc tápnövénye, így az ökológiai szemlélettel művelt kert fontos része lehet. Humán felhasználás szempontjából is nagyon hasznos képességekkel bír. Erős szabadgyök ellenes (azaz rákmegelőző) hatása van. Olajos kivonata kiváló baktériumölő. Teája vízhajtó és emésztést segítő hatásokkal rendelkezik. A konyhában túrós süteményekhez, mártásokhoz, halakhoz használjuk elsősorban. Az édes és sós ételeket is tökéletesen ízesíti.


Lestyán: évelő fűszernövény, amelynek elsősorban illóolaját és gumóját használják gyógyításra, levelét pedig fűszerként. Hatékony vizelethajtó, a húgysav kihajtásával pedig segít az ízületi fájdalmak és köszvény enyhítésében. Az emésztőszerveket gyógyítja, felgyorsítja az emésztés folyamatát. Fűszerként a leveskockák, illetve levesporok ízében köszön vissza, továbbá a székely csorba egyik alapfűszere. Magvetéssel vagy tőosztással szaporítható, magas növésű, ernyős virágzatú növény. Napos helyre, pl. kerítés mellé vagy veteményes szélére érdemes ültetni.


Ezek a növények kevés figyelemráfordítással is megtermelik egy család gyógy- és fűszernövény szükségletét. A gyógynövényeket ültessük napos helyre, ettől hatóanyag tartalmuk jobban koncentrálódik a levelekbe, vagy egyéb felhasznált növényi részekbe. Szedjük őket déltájban, és csakis napos időben. Így nyerhetjük a legmagasabb hatóanyag tartalmú gyógynövényt, fűszert. Szárításuk viszont árnyékos, de szellős, tiszta helyen történjen.


Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SzMI Kft.


Forrás: borítókép


Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.