Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Mire figyeljünk a „balkonparadicsom” nevelésekor?

Sok kertészkedni vágyónak nem adatik meg a lehetőség, hogy saját kiskertet műveljen, de ez nem jelenti azt, hogy nem élvezheti a saját maga által termesztett zöldség ízét.

Elég egy lakás erkélye is ahhoz, hogy ízletes paradicsomot szüreteljünk a reggelinkhez, ami nem is bonyolult feladat, ám tapasztalataim alapján nagyon könnyen elcsúszhat apróságokon a dolog. Sok ismerősöm keresett már meg azzal, hogy megpróbált otthon a balkonon vagy teraszon paradicsomot nevelni, de „nem lett belőle semmi”. Általában egy rövid beszélgetés után kiderült, hogy nem jártak messze a sikertől, de a hiányos ismeretek miatt mégsem jutottak el a célig: a balkonon termesztett saját paradicsomig. A következőkben álljon hát itt pár hasznos tipp, hogy idén sikeresebb legyen a balkonparadicsom termesztés!


A megfelelő fajta kiválasztása elengedhetetlen a sikerhez! Mivel egy erkélyen limitált mennyiségű térrel rendelkezünk, kerülnünk kell a folytonos növekedésű fajtákat. Részesítsük előnyben a determinált növekedésű vagy bokros fajtákat, melyek sokkal kompaktabbak és jobban illeszkednek a kis hely nyújtotta lehetőségeinkhez.

Sokan már az ültetőedény kiválasztásánál félresiklanak, amikor azt gondolják, hogy a megvásárolt palánta cserepe, vagy annál egy kicsivel nagyobb tejfölös vödör elég lesz a növényünk számára. Vegyük figyelembe, hogy a növény ebben az edényben fog élni, és a szűkös élettér, ahogy az embereknél és az állatoknál, úgy a növényeknél sem vezet semmi jóra. Válasszunk nagyobb méretű edényeket, amelyek legalább 10-15 liter űrtartalmúak, hogy elegendő helyet biztosítsunk a gyökérfejlődéshez. Ezen kívül figyeljünk arra, hogy olyan tartós anyagokból készült edényeket válasszunk, mint a műanyag vagy kerámia, amelyek ellenállnak a kültéri körülményeknek.


Determinált növekedésű a palánta, nagy méretű cserépben (Forrás: saját kép)

Ha az edényünk megvan, elkezdhetünk gondolkodni az ültetőközegen. A kerti föld nem lesz elég, hiszen cserépben hamar tömörödötté válik, rossz a vízgazdálkodása, és a tápanyag tartalmát sem ismerjük. Válasszunk inkább jó minőségű zsákos ültetőföldet, amit esetleg cserepes növényekhez használt, tartós hatású műtrágyákkal keverhetünk. Ezáltal egy tápanyagdús, jó víz-levegő aránnyal rendelkező ültetőközeget kapunk, ami a paradicsomnövény gyökereinek növekedése szempontjából elengedhetetlen.

A paradicsomnak elegendő napfényre van szüksége az optimális növekedéshez és terméshozáshoz. Helyezzük az edényeket olyan helyre a balkonon, ahol naponta legalább 6-8 óra közvetlen napfény éri őket.

A determinált fajták ugyan nem nőnek akkorára, mint a folyton növő társaik, azonban valamiféle támasztékra nekik is szükségük van. Elég egy a cserépbe leszúrt karó vagy az erkély korlátja is, de mindenképpen fontos a plusz stabilitás, ha nem szeretnénk, hogy a nyár közepén egy erősebb széllökés letörje a növényünket, ami tele van félérett terméssel.

A balkonon nevelt paradicsomnak következetes öntözésre van szüksége annak érdekében, hogy ne száradjon ki. Biztosítsuk, hogy az edények rendelkezzenek vízelvezető résekkel. Öntözzük a növényeket bő vízzel, amikor a talaj felső 2,5 cm-es rétege már száraznak tűnik, de kerüljük a túlöntözést, mivel az a gyökér károsodásához, befulladásához vezethet.

Sokan nem tudják, de a paradicsomnak is szüksége van a metszésre. A rendszeres metszés és csonkítás a balkonon nevelt paradicsomnövények számára is fontos. Ez a gyakorlat segít fenntartani a levegőáramlást a növény körül, csökkenti a betegségek kockázatát, és az energia a termésképzésre irányul. Metszéskor eltávolítjuk a hónaljhajtásokat, melyek a szár és a levél találkozásánál, az úgy nevezett levélhónaljban keletkeznek, valamint érdemes néha az alsó elöregedett leveleket is lemetszeni.

A paradicsom ugyan öntermékenyítő, de ha kevés termés képződik, segíthetünk rajta a növények óvatos megrázogatásával vagy a virágok finom megütögetésével, amivel elősegítjük a beporzást. Ezen kívül akár egy kis ecset segítségével is átvihetjük a virágok között a virágport.

Rendszeresen ellenőrizzük a növényeken a közönséges kártevők, mint például a levéltetvek vagy a márványpoloska jelenlétét. Figyeljünk a gombás betegségek, például a lisztharmat vagy a paradicsomvész jeleire, és ha ezeket felfedezni véljük, mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát!

Ha a fent leírtakra odafigyeltünk, nincs is más dolgunk, mint szüretelni! Amikor a paradicsom elérte a kívánt színt és méretet, óvatosan levágjuk vagy lecsavarjuk a növényről, ügyelve arra, hogy a növény és a fent maradt éretlen termések ne sérüljenek.

Jó étvágyat és jó kertészkedést kívánok!



Ruff László, Agrofil-SZMI Kft.

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.