Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Házikerti költségkímélő magaságyás kialakítása

Azért nevezem költségkímélőnek, mert minden összetevője a kertben megtalálható: kerti hulladék (lemetszett faágak, gallyak, lekaszált fű, a konyhából kikerülő zöldség, gyümölcs héjak), talaj.

Vannak csodaszép, betontéglákból, vagy fadeszkákból épített magaságyak is, de azok valamilyen szinten mégiscsak pénzbe kerülnek. Én személy szerint megelégszem ezzel a egyszerű, de nagyszerű magasággyal.

1. lépés: 2-3 ásónyom mélységben kiveszem a talajt

Legnagyobb előnyei ennek az ágyásnak:

– felhasználom hozzá az egész év során gyűjtött kerti hulladékot vagy komposztot. (A lusta kertésznek, amilyen én vagyok, csak kerti hulladék gyűlik otthon. A komposztot forgatni szokták a szorgos kertészek, úgy érlelik.) Így az egy év alatt összegyűjtött halom eltűnik a szemünk elől.

– a magassága miatt gyorsabban felmelegszik és magasabb talphőmérsékletet nyújt mint a sík felület, ezért előbb csíráznak és fejlődnek a bele ültetett növények.

– az oldalai is kihasználhatóak, beültethetők – szemben a deszkából, vagy téglából épített magasággyal, amelynek csak a tetejére tudunk palántákat ültetni vagy vetni.

– az aljára lerakott faágak, gallyak hosszú távon biztosítják a magaságy talajának nedvességtartalmát szárazabb évjáratokban is.

– ha évek múltán a kerti hulladék, komposzt a felszín alatt elbomlik, az a kert talajának szervesanyag tartalmát hosszú távon megemeli.

– megnöveli a kert beültethető felületét.

2. lépés: legalulra ágak, gallyak, lemetszett vesszők kerülnek

Ezek után lássuk, hogyan is készül:

A kiválasztott helyen, de a tervezett méretnél kisebb területen (a rézsűk miatt) 2-3 ásónyom mélységben kiveszem a talajt és felhalmozom a magaságy 2 oldalán. Ezután mehet is bele a kerti hulladék, mégpedig a következő sorrendben: legalulra az ágak, gallyak, lemetszett vesszők; utána a darabosabb hulladék (kamrában romlásnak indult gyümölcs, zöldség, gyümölcsmúmiák (moníliával fertőzött és a fán maradt száradt gyümölcsök, amelyek fertőzési forrást jelentenének a felszín fölött, itt azonban szépen elbomlanak az évek során) ); felülre az év során lekaszált fű. Ezeket bakhát formában rendezzük el. Végül az egész tetejét és oldalait beborítjuk a kiásott talajjal.

Mindezt legcélszerűbb ősszel elkészíteni, a talajforgatás idejében, de nekem eddig mindig csak tavasszal jutott rá időm. Érdemes a kerti hulladékot az év során elkülönítve gyűjteni (külön halomban a fűnyesedéket és a faágakat). Amikor elkészült, máris “használatra kész” bele vethetjük az őszi, vagy tél alá vetésre alkalmas zöldségek magjait: spenótot, hagymaféléket…

Tavasszal mehet rá saláta palánta (ez gyorsan nő a magaságyon, viszont meleg időjárás esetén gyorsabban fel is magzik), retek, új-, vagy zöldhagyma. Májustól paprika. Ősszel spenót, ami át is telel rajta. Én a tetejére szamócát ültettem és az oldalain változnak a növények. Érdemes folyamatosan kihasználni az egész felületet.


Fitos-Bedő Veronika

Kertész- és növényvédő mérnök

Agrofil-SZMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.