Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Gyógy- és fűszernövények a kertből I. rész

Ahogyan egy korábbi cikkünkben a gyümölcsfákat illesztettük be a díszkertbe, úgy most a gyógy- és fűszernövényekkel kapcsolatban szeretnénk ugyanerre bátorítani olvasóinkat.

Minden fűszernövény ugyanis egyben gyógynövény, hiszen minden fűszernek van gyengébb, vagy erősebb hatása valamelyik szervünkre, szervrendszerünkre. A virágoskertben, a díszkertben és a gyümölcsösben is megtalálhatjuk nekik a megfelelő helyet, ami az ember számára is elfogadható, szép a szemnek, és nem okoz többletmunkát.


A gyógynövények otthoni vagy közeli termőhelyről való gyűjtése, házi felhasználása ősidőktől fogva szokás volt a magyar családokban. Ne hagyjuk elveszni ezt a hasznos és szép hagyományt! Ültessünk a ház köré gyógynövényeket!


Azért is hasznos, ha otthon termesztjük a gyógynövényeket, mert így biztosak lehetünk azok tisztaságában. Az utakhoz közel gyűjtött növények nehézfémekkel, a szántóföldekhez közeli területekről gyűjtöttek pedig növényvédő szerekkel szennyeződhetnek.  


Lássuk, milyen gyógy- és fűszernövényeket termeszthetünk otthon könnyűszerrel.

Citromfű: a legjobb idegnyugtató és pihentető alvást elősegítő gyógynövényünk, emellett vírusellenes hatása is ismert. Fűszerezhetjük vele a nyári dinnye- és gyümölcssalátát, limonádét, zöldségsalátát.  Sokan tudják róla azt a tényt, hogy nagyon gyorsan és erőteljesen terjed, kvázi kiirthatatlan, de emiatt ne mondjunk le róla. Ültessük a citromfüvet egy olyan kis szigetbe, amit fűnyíróval körbe tudunk járni, például gyümölcsfa alá.

Citromfű (Forrás: saját kép)

Menta: nyugtató hatású gyógynövény, amely a gyomor és bélpanaszokat is enyhíti. Igazi nyári fűszer: a koktélokat, gyümölcsleveket, limonádékat feldobhatjuk, tovább ízesíthetjük mentával. A kevert salátának egy nagyon különleges friss ízt kölcsönöz néhány apróra vágott mentalevél. Ültetése ugyanolyan helyre történjen, mint a citromfűé.

Menta (Forrás: saját kép)

Körömvirág: szerintem régen minden nagymamának volt a polcán saját készítésű körömvirágkrém. Az enyémnek biztosan. Sebek gyógyítására, bőrszárazságra használták. Ugyanakkor a teája is nagyon egészséges. Gyomor és nyombélfekélyre, bélgyulladásra, emésztés javítására, májműködés segítésére használhatjuk, továbbá női problémákat is gyógyíthatunk vele. Díszítenek vele teakeverékeket, sülteket, grill, vagy wok zöldségeket. Nagyon dekoratív, egész nyáron, sőt késő őszig virágzó, egyéves növény. A magjait elhullatva újraveti önmagát. Olyan helyen érdemes ültetni vagy vetni, ahol kordában tudjuk tartani, ami nem kifejezetten nehéz. Őszi ásással, és évi egy kétszeri kapálással megszüntethető a jelenléte.

Echinacea: az évelő ágyásban van tökéletes helye ennek az immunerősítő gyógynövénynek. Magyar neve bíbor kasvirág, mely árulkodik színéről és formájáról. Nem egy hivalkodó virág – ahogyan a többi évelő is általában – finoman, visszafogottan díszíti a kertet.

Kakukkfű: étvágytalanságra, emésztés serkentésére használhatjuk, teája légúti betegségeket, köhögést, torokfájást gyógyít, antibakteriális hatású. Fűszerként leggyakrabban sertés és marha sülteket ízesítünk vele. Helyét a kertben alacsony mérete miatt leginkább évelő ágyásszegélyben találhatjuk meg.

Szurokfű: közismertebb a fűszerként használt elnevezése, az oregánó. Pizzafűszerként ismerjük, de gyógynövényként erős antibakteriális, köptető hatású teát főzhetünk belőle. Nyugtatja az emésztőszervek simaizmait. Ágyásokban zöld foltnak ültethetjük. Legalább 50 cm magasra nő meg. Egész nyáron át halványlila virágokkal díszítő évelő törpecserje. 


Ezek a növények kevés gondozással megtermelik egy család gyógy- és fűszernövény szükségletét. A talajt egész éven át takarják az ágyásokban. Egy-egy zöld párna szerű foltot alkotnak a kertünkben, amivel akár a gyep-fa-gyep egyhangúságát megtörhetjük, akár egy évelőágyásban a növények közötti talajfoltokat takarhatjuk velük. A gyógynövények mindig napos helyet igényelnek, és hatóanyag tartalmuk is akkor lesz a legmagasabb, ha napos időben szedjük őket.


Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SzMI Kft.

Forrás: borítókép

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.