Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Zöldségek – egészséges zöldségek

A zöldségek általában véve egészségesek, de vannak közöttük olyanok, amelyek így is kiemelkednek élettani hatásaikat, vitamin és ásványi anyag tartalmukat tekintve a többi közül. Ezeknek sokszor még a termesztése is egyszerűbb az átlagnál.

Cékla: számos rákellenes diéta összetevője. Olyan mennyiségű antioxidáns található benne, hogy bizonyára nem is tudjuk felhasználni mindet, amit elfogyasztunk. Tartalmaz még sokféle vitamint, ásványi anyagot és rostot, amely az emésztőrendszert tisztítja. Javítja a vérkeringést az agyban is, csökkenti a vérnyomást. Termesztése nagyon egyszerű. Április elején vessük sorba, néha öntözzük meg, attól jobban fejlődik. Nyártól kezdve már szedhetjük is szükség szerint egészen az első komolyabb fagyokig.

Fodros kel: olyan egészséges, hogy Dr. Greger, elismert amerikai vegán orvos „Napi tucat” étrendajánlásában helyet kapott a minden nap fogyasztandó táplálékok között. Klorofill és antioxidáns tartalma sokszorosa a fejes káposztáénak, ez a színéből is elsőre látható.  Termesztése a legkönnyebb az összes zöldség közül. Nem kényes, bármilyen talajon megél és terem. Hidegtűrő képessége miatt egész éven át szedhető és fogyasztható. Magot a második évben hoz. Március végén, április elején vessük el és élvezzük szépségét, bőséges levélhozamát következő áprilisig.  Egyszerűbben termeszthető, és egészségesebb a hagyományos fejes káposztánál, vagy kelkáposztánál és a szaga sem olyan „káposztás”.

Forrás: kép

    Új-zélandi spenót: táplálkozási szempontból ugyanolyan jó, mint a hagyományos spenót, csak éppen sokkal kevesebb vele a gond. Egyszer elvetjük, és onnantól kezdve soha többé nem kell újravetni, csak élvezni a levélhozamot és fogyasztani. Miközben a hajtásai egész éven át folyamatosan nőnek, a levélhónaljakban virágot, majd magot hoz, de ettől függetlenül a levele folyamatosan szedhető. A mag pedig biztosítja a jövő évi termést (elveti magát).

    Lilahagyma, vöröshagyma: Vírus és baktériumölő hatású, immunerősítő, ősi magyar konyhában is ismert zöldségek. Termesszük őket dughagymáról, így magasabb lesz a szárazanyagtartalmuk, ami hosszabb eltarthatóságot biztosít. Az elsők között ültethető zöldségünk.

    Forrás: kép

    Fokhagyma: erős antibakteriális hatású, inkább fűszer, mint zöldségnövénynek mondható. Naponta egy-két gerezdet meg kellene ennünk belőle. Daganatellenes, értisztító és vérnyomáscsökkentő hatását több tanulmányban bizonyították. Ültessük el ősszel, így már tavasszal szép sorokban gyönyörködhetünk.

    Piros, kék, illetve fekete szemű csemege-, vagy lisztkukorica: Megint ugyanaz a kérdés, mint a fodros kelnél: miért együk az alacsonyabb tápanyagtartalmú szokványos, halovány színűt, amikor lehet színes, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag típust is fogyasztani. Vetésidő ugyanaz, mint a hagyományos kukoricánál. Viszont nem annyira kényes, mivel nem érzékeny hibridekről van szó, hanem eredeti alapfajtákról.

    Ezeket a hagyományos zöldségeket tartom a kertem legnagyobb kincseinek. Ugyanakkor a nem említett zöldségek között is találunk bőven hasznos élettani tulajdonságokkal bíró zöldségeket: brokkoli, paradicsom, paprika, cukkini, sárgarépa, sütőtök, retek, édesburgonya… a fentieket azért tartottam fontosnak kiemelni, mert kissé alulértékeltnek tartom őket, mégis kiemelkednek a többi közül egészségre gyakorolt hatásuk miatt.


    Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.

    Kapcsolódó hírek


    Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
    Agrofil-SZMI Kft.