Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Repcevédelem: levéltetvek

A fiatal repcét keléstől kezdve télbemenetelig igen sok károsító veszélyezteti.

Főként rovarok, de gomba kórokozók és a levéltetvek által terjesztett vírusok is okozhatnak problémát a télbemenetelben, télállóságban, illetve a repce általános egészségi állapotában.

A levéltetveket mindannyian ismerjük, minden kultúrnövényen megküzdünk az adott növényfajnak megfelelő levéltetű faunával. Repcén a sporadikus előfordulásuk gyakran nem is indokolja az ellenük való védekezést. Ennek ellenére egyedszámuk ellenőrzése miatt érdemes a repcelevelek fonákát rendszeresen és gyakran megvizsgálnunk, mert nagyszámú felszaporodásuk esetén szükséges lehet a védekezés felszívódó hatásmechanizmusú rovarölő szerrel. A levéltetvek másodlagos – és gyakran az elsődleges kártételnél súlyosabb – veszélyt rejtő kártétele a vírusvektor szerepük. Repcében mozaik vírust (Cucumber mosaic cucumovirus) és a repce levélgöndörödése kórokozóját (Turnip mosaic potyvirus) terjesztik.


Levéltetvek bújnak meg a repce levelének fonákján (Forrás: saját kép)


Repcemozaik

A fertőzött növények már ősszel növekedésben visszamaradnak, sárgulnak, deformálódnak. A fertőzött növények esetében kötődési gondok lépnek fel, a becők kicsik, magjaik nagyrészt csíraképtelenek. Súlyos terméskiesést okoz a vírus. A betegség gyógyítása, ahogyan a többi növényi vírusnál is, nem lehetséges. A megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. A megfelelő gyomszabályozás és az okszerű, megfigyelésre alapozott inszekticides kezelés a megelőzés elsődleges eszközei. Ezen felül a rezisztens fajták, hibridek használata is egyre nagyobb jelentőségű.

A repce levélgöndörödése

A levelek kivilágosodnak, göndörödnek, az erek is világosodnak. Idősebb leveleken lilás-pirosas antociános elszíneződés figyelhető meg. A növények növekedésben visszamaradnak, görbülnek, a becők rosszul, hiányosan kötődnek, azok is görbültek lesznek. Egyetlen védekezési lehetőség a megelőzés. A vírusvektorokat, vagyis a levéltetvek megtelepedését kell megelőznünk.


Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.

Forrás: borítókép

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.