Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Figyeljünk a kelő repce épségére!

A fiatal repcét keléstől kezdve igen sok károsító veszélyezteti. Főként rovarok, de gomba kórokozók és a levéltetvek által terjesztett vírusok is okozhatnak problémát.

Nagy repcebolha (Psylloides chrysocephala)

Ez a károsító az egyik legveszélyesebb a fiatal repcenövényekre. A repce levelét a kékes fekete színű imágó lyuggatja, lárvája a levélnyélben rág. Károsítása eredményeképpen megnő a kifagyás veszélye vagy terméscsökkenés tapasztalható. A lárva a levélnyélben, szárban telel át. Nagyobb egyedszám esetén a vegyszeres védekezés nem mellőzhető az imágók ellen.

Káposztafélék földibolhái

A repce sziklevelestől 6 leveles állapotáig a legérzékenyebb kártételükre. Száraz meleg időjárás esetén kell számítani tömeges megjelenésükre. A kifejlett bogarak a repce leveleit pontokban hámozgatják, ezek később átlyukadnak és a súlyosan károsított repcelevél szitaszerű kinézetet kap. Ez az állapot a növénynek már vízháztartási zavart okoz, veszélyezteti az áttelelést. A kártételt mérséklendő, a repcét segíteni kell gyorsan átjutni az érzékeny fenológiai fázison, azaz jól fejlődő, homogén, egyöntetű állományt kell biztosítani korai vetéssel, nitrogén műtrágyázással.

A káposztafélék (keresztesvirágúak) földibolhái között a következő fajokat lehet megemlíteni:

- csíkos káposztabolha (Phyllotreta undulata)

- fekete káposztabolha (Phyllotreta atra)

- feketelábú földibolha (Phyllotreta nigripes)

- kis káposztabolha (Phyllotreta vittata)

- közönséges földibolha (Phyllotreta cruciferae)

- nagy káposztabolha (Phyllotreta nemorum)

Repcedarázs (Athalia rosae)

A hasonló megjelenésű mustárdarázzsal együtt károsítanak a fiatal repcén. Lárvái a kártevők, amelyek a leveleket vázasítják (csak a levélerek maradnak meg). Súlyos gradáció alkalmával képesek tarra rágni a repcetáblát. Vegyszeres védekezést akkor kell ellenük beiktatni, ha négyzetméterenként 2 db fiatal lárvát vagy károsított levelet találunk.

A repcedarázsnak 3 nemzedéke van évente. Ezek közül a harmadik, őszi nemzedék a legveszélyesebb, az őszi repce ilyenkor a legérzékenyebb a repcedarázs károsítására. Az első kettő generáció vadrepcén, árvakeléseken és mustáron fejlődik, nagyobb gazdasági kárt nem okoznak.

Tojásait a levél fonákának bőrszövete alá teszi. Az innen kikelő álhernyó típusú lárvák először hámozgatnak a fonákon, majd apró lyukakat rágnak, később egyre jobban karéjozzák a leveleket.

A védekezést kontakt vagy felszívódó hatóanyagú rovarölő szerekkel végezhetjük el. A kontakt szereknél a hatást szinte egyből látjuk, a felszívódóknál kicsit várnunk kell a hatásra. Előnyük, hogy a hasznos rovarokra nem károsak.

Levéltetvek

Ezeket a károsítókat mindannyian ismerjük, sporadikus előfordulásuk gyakran nem is indokolja az ellenük való védekezést. Ennek ellenére egyedszámuk ellenőrzése miatt érdemes a repcelevelek fonákát rendszeresen és gyakran megvizsgálnunk, mert nagyszámú felszaporodásuk esetén szükséges lehet a védekezés felszívódó hatásmechanizmusú rovarölő szerrel. A levéltetvek kártétele másodlagos és gyakran súlyosabb az elsődleges (vírusvektorok) kártételnél. Repce esetében az uborka mozaik vírust (Cucumber mosaic virus) tarlórépa mozaik vírust (Turnip mosaic potyvirus) terjesztik.

Fekete repceormányos (Ceutorhynchus picitarsis)

Az ormányos bogarak közül elsősorban a tavaszi rajzásúakat tartjuk számon. A fekete repceormányos ősszel rajzik és bár nem minden évben okoz kisebb károkat, de számára kedvező környezeti tényezők esetén, nagy egyedszámban megjelenve áttelelési gondokat, illetve termésveszteséget okozhat. Lárvája a tavaszi fajokhoz hasonlóan a repce levélnyelében, majd szárában fejlődik és károsít.


Kis káposztalégy (Delia radicum)

Talajlakó kártevő, amelynek nyű típusú lárvája a repce gyökerén szívogat, ezzel tőpusztulást okoz. A károsított növények már messziről látszanak a táblában, mert pirosodnak, lilulnak és lankadnak. Kártételét csávázott vetőmag használatával tudjuk csökkenteni.

Agrotecnikai védekezés a repce rovarkártevői megelőzésére

- A tarlókat ne engedjük kizöldülni, vagy mielőbb forgassuk le.

- Ne hagyjunk keresztesvirágú gyomokat szaporodni a tábla környékén.

- A repce egészséges, homogén fejlődését biztosítsuk aprómorzsás magággyal,

- Megfelelő gyomirtással és tápanyag-utánpótlással.

Növényvédőszeres védekezés

Csávázott vetőmag használatával jelentősen csökkenthetjük a károsítás mértékét a korai rovarkártevők esetében. Azonban ebben az esetben is gyakran ellenőrizzük az állomány állapotát, károsítók jelenlétét sárga tállal, vagy ragacslappal, illetve növényvizsgálattal és ha szükséges, védekezzünk ellenük állománypermetezéssel.

Fitos-Bedő Veronika

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.