Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Ixodes veszély

Haszonnövényeink kártevőiről és az általuk terjesztett betegségekről már annyiszor megemlékeztünk, hogy talán most érdemes egy kicsit azokra is figyelmet fordítani, amelyek a gazdára is veszélyt jelenthetnek.

A szúnyogoknak sem szoktunk örvendeni, de hazai viszonyaink közt inkább csak kellemetlenséget okoznak, az általuk terjesztett betegségek egyelőre nem okoznak kiterjedt problémát. Az „egyelőre” kifejezésnek is fontos jelenteni valója van, mivel a klímaváltozás következtében új szúnyogfajok és velük együtt új betegségek is megjelenhetnek, melyek eddig csak a melegebb éghajlat alatt okoztak súlyosabb tüneteket.

Ha esetleg valakinek kedve támadna felhördülni, hogy mi az, hogy a szúnyogok csak „kellemetlenséget okoznak” azoknak tájékoztatásul jeleznénk, hogy ez a bejegyzés a Szigetközben készül, ahol a van szúnyog, nincs szúnyog, és a kevés szúnyog, sok szúnyog fogalmaknak teljesen más realitása van, mint az ország legtöbb részén. Ha egyszer a világon tomboló hülyeség odáig fajulna, hogy efféle állatokat is nemzeti kinccsé lehet nyilvánítani, -mondjuk az akácméz, és a karcagi birkapörkölt mellett – akkor a „szigetközi szúnyog” – ról, mint abszolút hungarikum esélyesről majd ne feledkezzünk meg. Mennyisége, pofátlansága és szívóssága okán a világ bármely szúnyogfajával összevethető kuriózumnak számít.

Amíg viszont nem terjesztenek tömegesen új betegségeket, tegyük is félre őket és foglalkozzunk olyan dolgokkal, melyek hazai viszonyok közt is veszélyt jelenthetnek az erdőn, mezőn dolgozó emberekre, nevezetesen a kullancsokkal és az általuk terjesztett betegségekkel.

A Kárpát-medencében nagyjából két tucat kullancsfaj él, melyekből azonban nem mindegyik jelent veszélyt az emberre, a háziállataira, mivel egyes fajok csak bizonyos gazdaállatokon élősködnek. Fontos kiemelni, hogy a problémát nem maga a kullancs okozza a vérszívásával, hanem az általa terjesztett egysejtű, baktérium és vírus kórokozók, melyek a bélrendszerében élnek, és a táplálkozása során bejutnak az ember szervezetébe.

Magyarországon legelterjedtebb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) az általa esetlegesen terjesztett jelentősebb betegségek pedig a Lyme-kór, vírusos encephalitis és kutyáink esetében a babéziózis. Mindhárom betegség komoly következményekkel járhat, de a fertőzés esélyének csökkentésével, a tünetek felismerésével, és az időbeni orvosi kezeléssel minimálisra csökkenthetjük a kockázatot. Az esetleges betegség tüneteinek helyes értelmezése, valamint a kezelés szakember feladata, ezért a továbbiakban inkább csak a megelőzésre és a főbb tünetek felismerésére szorítkozunk.

A vírusos encephalitis-t, – mint neve is mutatja – vírus okozza. Tünetei lehetnek az erős fejfájás, tarkómerevség, zavartság. Ilyen tünetek esetén, ha az közelmúltban kullancscsípéssel is párosul, mihamarabb orvoshoz kell fordulni. Mint a legtöbb vírusos betegség esetében, ha már a fertőzés megtörtént, maga a vírus elleni célzott kezelés nem megoldható, de a szakszerű „támogató” kezelések fontosak lehetnek. A jó hír, hogy ez ellen viszont létezik vakcina, amit a rendszeresen határban dolgozó embereknek érdemes felvenni.

A Lyme-kórt baktérium okozza. Ez esetben pont fordított a helyzet, mint a vírusos encephalitis-nál, vakcina nincs ellene, antibiotikum kúrával viszont kezelhető, illetve keretek közt tartható. Nagyon fontos azonban a tünetek időbeni felismerése. Tipikus jellemzője a céltábla szerű, piros kör alakú folttal jelentkező bőrpír, sok esetben ízületi és izomfájdalmakkal párosulva. Ha ilyet tapasztalunk magunkon, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz vagy háziorvoshoz.


A Lyme-kórt jelző céltáblaszerű bőrpír / Forrás: kép /


A vírus és baktérium okozta kullancs által terjesztett betegségek után említsük meg a harmadik típust is, az egysejtűek által okozottat, a babéziózist, amely hazai viszonyok közt „csak” a kutyáinkra veszélyes. Az amerikai kontinensen azonban a babéziának olyan típusai is léteznek, melyek az embert is veszélyeztetik. A Babesia canis canis egysejtű vérparazita, amely a vörösvértesteket támadja meg, ennek a következtében a kutya tea, vagy kávészínűt vizel, lázas, levert lesz, és vérszegénységre utaló tüneteket mutat. A betegség végzetes kimenetelű is lehet, de jól gyógyítható. A gyors – pár napos – lefolyása miatt, a kulcs a gyors reagálásban van. A fent leírt tünetek esetén haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulni.

A legbiztosabb, ha már belénk se tud mászni a kullancs, így nem szorulunk orvosi kezelésre. A megelőzésnek többféle formája létezik. Szabadban folytatott tevékenységeink során legtöbb esetben nincs ráhatásunk a környezetünkre. Saját, otthoni kertünkben azonban sokat tehetünk a kullancsok ellen. Mivel a nedves, párás és enyhén meleg helyeket kedvelik, legideálisabb számukra a magas fű és bokros aljnövényzet. A sok helyen előforduló hiedelemmel ellentétben, nem a magas növényzetről ejtik ránk magukat, hanem maximum1,5 m magasságig képesek feljutni. A folyamatos mozgás során is ránk juthatnak, de a mozdulatlan célpont ideális nekik.

A kánikulai meleget és a téli hideget a talajban vészelik át, ezért is van az, hogy leginkább tavasszal és ősszel veszélyeztetnek. Az udvarunk rendszeres fűnyíróval való karbantartásával sokat tehetünk tehát ellenük, a fűben való heverészés után pedig nézzük át, vagy inkább nézessük át magunkat. Szeretnek ugyanis a hajban, fülek mögött és a testhajlatokban megtelepedni. Az átvizsgálás már csak azért is fontos, mert a csípés sok esetben észrevétlen is marad, mivel a nyáluk érzéstelenítő hatású anyagot is tartalmaz.

Kirándulások alkalmával, ha mód van rá, inkább a zárt ruhát részesítsük előnyben, és ha lehetséges a világosabb színűeket, mert azokon könnyebben észrevehető a sötét színű kullancs. Saját kertünk esetében további lehetőség, hogy a bokrosabb és a jól karbantartható részek (nyírott fű, térkő, terasz stb.) határára valamilyen „védősávot” telepítünk, mint például: mulcsozott szegély, járda.

A fizikai megelőzési megoldások mellett léteznek kémiai megoldások is. Ezek közül a legklasszikusabbak a hagyományos szúnyog- és kullancsriasztó szereink, de napjaink trendjébe illeszkedően léteznek már bio megoldások, melyek növényi illóolajokkal vagy ultrahanggal operálnak. Ezeknek a hatékonyságáról megoszlanak a vélemények, erről mindenkinek saját maga kell meggyőződnie. Az viszont biztos, hogy a használati utasításban foglaltakat mindegyiknél be kell tartani, egyrészt azért, hogy ne legyen hatásvesztés, másrészt azért, mert ezek közt lehetnek olyan anyagok, melyek egyes embereknél bőr irritációt okozhatnak. Főleg kisgyermekek esetében érdemes fokozott figyelemmel eljárni.

Ha már belénk fúródott a kullancs, azt érdemes mihamarabb eltávolítani, mert mint már említettük nem magával a csípéssel van gond, hanem a kullancs által terjesztett betegségekkel. A megfertőződés kockázata az első nap még viszonylag kicsi, a harmadik napon viszont már nagyon magas. Az eltávolítás során kerüljük a potroh nyomkodását, illetve minden olyan házi praktikát, ami azt eredményezheti, hogy a kórokozót beöklendezi a szervezetünkbe. Legjobb megoldás, hogy a potroh tájékát kerülve bőrfelülethez a lehető legközelebb megfogva egy határozott egyenletes mozdulattal kihúzzuk. Erre léteznek speciális csipeszek, villák és a legtöbb gyógyszertárban, illetve túra, vadász, vagy horgász boltban kaphatók. Ha a fej bennszakad, nem gond, mert az majd kilökődik, a hangsúly azon van, hogy a potrohi részt ne piszkáljuk.


                                                                                                   

A kullancs helyes eltávolítása / Forrás: kép /


    A fentiekből kitűnik tehát, hogy a kullancsok miatt a szabadban való tartózkodás nem teljesen veszélytelen dolog, de ez ne tartson vissza minket szabadtéri tevékenységeinktől, mert megfelelő előismerettel, és egy kis odafigyeléssel könnyen megoldható az ellenük való védekezés.


    Babrik Zsolt, Agrofil-SZMI Kft.


    /Forrás: borítókép/

    Kapcsolódó hírek


    Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
    Agrofil-SZMI Kft.