Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Kártevők első rohama a repcékben

Az őszi káposzta repce termesztése nem éppen az olcsóságáról híres.

 Ez a növény kényes a jó minőségű vetőágyra, növekedését, fejlődését az ősz és tavasz folyamán mesterségesen, regulátorokkal kell irányítani és a növényvédelmére költött pénz messze kiemelkedik a többi szántóföldi kultúra közül. Mondhatnánk, hogy egy „beteg” növény, de a repce esetében nem a növénybetegségek, hanem az állati károsítók hosszú sora és az ellenük végrehajtott rovar-ölőszeres kezelések költsége az, amely meghaladja minden más szántóföldi növény esetében azok értékszámait.

Nagy repceormányos imágója

Jelenleg a repcét két ormányos bogár faj támadja, amelyek ellen igen jó eséllyel egyetlen inszekticides védekezés nem lesz elégséges a kártétel elviselhető szintre történő leszorítása érdekében. A március eleji erős felmelegedés hatására szinte egyszerre jelentek meg a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) és valamivel kisebb testű, de ugyanúgy veszélyes repce szárormányos (Ceutorhynchus quadridens) imágói.

Mindkét faj bogár alakjában telel és évente csak egy nemzedéke van. A nagy repceormányos picivel korábban kezdi a rajzást, viszont szívesebben rakja petéit a repce szárába. A szárormányos később jön elő, de inkább a repce levélnyeleibe petézik. A manapság egyre elterjedtebb, robusztus, gyors korai növekedésű repce fajták és hibridek esetében ez a peterakó hely szerinti elkülönülés már nagyon elmosódik. Mindkét faj pár napos ivari érési táplálkozást folytat a repce lombozatán, majd párosodnak és elkezdődik a peterakás a levélnyél, vagy szár belsejébe a szövetek közé. Ezen időpont után a kártevők inszekticidekkel már nem pusztíthatók.

A repce szárát támadó ormányos bogarak apró, pár mm-es állatkák. Nem igazán könnyű őket észrevenni. Viszont a jelenlétük és mennyiségük ismerete nélkül a védekezés időzítése és sikere gyakorlatilag csak a jó szerencsén múlhat. Ugyanakkor ezek a rovarok melegben, ha nincs szél szívesen (bár nem túl jól) repülnek és sárga színű ragasztós lapokkal, vagy vizes tálcsapdákkal hatékonyan csapdázhatók. Amennyiben a csapdák naponta legalább 1 nagy repceormányost, vagy 3 szárormányost fognak, a védekezést meg kell kezdeni.

Az időjárás viszont nagymértékben befolyásolhatja mind a rajzást, mind pedig a kezelések hatékonyságát. Hideg, netán fagyos időben a bogarak nem repülnek, nem is táplálkoznak, hanem hibernált állapotban a növényzet védelmében elbújva várják, hogy jobb idő legyen. A rovarölő szeres kezelések során erre mindenképpen figyelni kell!


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.