Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A kukoricára közeljövőben leselkedő károsítók

A kukorica fontos és értékes, nagy területen termesztett szántóföldi növényünk. Kár lenne a szép egyenletesen kelt, jól beállt, sokat ígérő állományon a rovarkártevők figyelmen kívül hagyásával mennyiségi és minőségi veszteséget elszenvedni.

Milyen rovarok veszélyeztetik a kukorica termését?

Kukoricamoly (Ostrinia nubilalis): a kukorica föld fölötti részeinek legjelentősebb rovarkártevője. Melegkedvelő faj, kontinensünkön őshonos. Magyarországon rendszerint 2 nemzedéke van, de előfordult már, hogy a déli országrészben 3 nemzedéket is megfigyeltek. Tojásait a felső levelekre helyezi. A fiatal lárva innen mászik el a szárhoz, oda berág, majd a száron lefelé haladva károsít. A szár alsó szakaszában telel. A nóduszokat nem tudja átrágni, olyankor kijön, majd visszarág a nódusz alatt újra. Sokszor a csöveket is károsítja, fertőzési kaput nyitva ezzel a fuzáriumos csőpenész kórokozójának. Ellene való védekezésre akkor van lehetőségünk, amikor a lárva a tojásokból kikelve a szárat keresi. A pontos időzítés nagyon fontos. Csapdás megfigyeléssel, rajzáskövetéssel tudjuk a permetezés időpontját a legnagyobb számú lárvakelésre időzíteni.


Kukoricamoly /Forrás: saját kép/


Gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera): mediterrán, melegkedvelő faj. Lárvája minden esetben a növények generatív részeivel táplálkozik. Sok tápnövénye van, polifág faj. Magas egyedszám esetén súlyos kártételre lehet számítani. Károsítása nyomán rendszerint a csövek fuzáriumos felülfertőződése is megtörténik, ami a kártételt tovább súlyosbítja. Rajzás-, illetve egyedszám megfigyelésre szexferomon csapdát használhatunk. A permetezést nagyobb egyedszám esetén itt is a lárvák kelésének idejére kell időzíteni.



Fuzáriumos felülfertőződés /Forrás: saját kép/


Kukoricabogár (Diabrotica virgifera): az amerikai kontinensről behurcolt faj. Hazánkban megtalálta életfeltételeit, megtelepedett és egyre több régióban jelen van. Ritkán vesszük számba, mint terméskárosítót, a faj inkább a lárva gyökér károsításáról ismert. A termést az imágó károsíthatja olyan módon, hogy a bibeszálakat lerágja, így a hozzá tartozó szem nem termékenyül, hiányos (foghíjas) lesz a cső. Nagy egyedszám esetén a csövet takaró levelek alá is berágnak, kirágják a csövet. Szintén fertőzési kaput nyitva ezzel a fuzáriumos csőpenészedésnek.



Kukoricabogarak tövig lerágták a bibeszálakat /Forrás: Boda Zoltán, Agrofil-SZMI Kft./


Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.


Forrás: borítókép

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.