Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Madarak kártétele kukoricában

Előfordul, hogy „tollas barátaink” nem a barátaink,…. mert elfogyasztják a kelés időszakában a kukorica vetőmagot vagy megcsípkedik a szikleveleket, kihúzkodják a növényeket.

Ezeket a károkat legtöbbször a nagyobb testű vadon élő fajok (fácán, galamb, varjú) okozzák a vetést követően, melyek bizonyos kultúrákban az utóbbi években különösen megszaporodtak. Kártételük többféle lehet, egyrészt kikaparják a nagyobb szemterméssel rendelkező növények (bab, borsó, kukorica) magjait a földből, de magát a csíranövényt is károsíthatják. Ilyenkor a korai fejlődés szakaszában lévő, az épp kibújó növényt kihúzzák a földből vagy annak csúcsi részét csípik le, megtizedelve ezáltal a még zsenge vetést is. Ez különösen akkor válhat súlyossá, ha csapatostul látogatják a táblákat, melynek következtében tőveszteséggel, vagy akár az állomány teljes pusztulásával is számolhatunk.


Fácán kártétele kukoricában 1. (a kép forrása: https://www.kwizda.hu/files_/1200/files/Fotok/Kartevo/F%C3%A1c%C3%A1n%20k%C3%A1r%20kukoric%C3%A1ban.JPG)

Nagyvárosok, szárítóüzemek, állattartó telepek környékén, gyakran okoznak problémát az onnan kijáró, „mezőző” galambok csapatai. Kártételüket sokszor nem is a mag elfogyasztásával, hanem a már kikelt növények szikleveleinek lecsípésével okozzák. Riasztásuk mivel egyébként is az emberi környezethez vannak szokva, nehézkes. Egyik partner cégünknél semmilyen módszer nem vált be ellenük, míg végül solymász segítségét vették igénybe, ¬- rövid idő alatta orvosolta a problémát.

Mivel a madaraknak fontos ökológiai jelentősége van, ezért az általuk okozott károk csökkentésében elsődleges cél elriasztásuk és távoltartásuk a kultúrnövény-állománytól anélkül, hogy zaklatásnak tennénk ki más hasznos fajokat.


Fácán kártétele kukoricában 2. (a kép forrása: https://www.kwizda.hu/files_/1200/files/Fotok/Kartevo/F%C3%A1c%C3%A1nk%C3%A1r%20kukorica2.JPG)

Az ellenük irányuló védekezés sikerességét kukorica esetében több tényező is nagymértékben befolyásolja. Ezek közé tartozik a vetés ideje, az időjárás, a termesztett hibrid korai fejlődési erélye, illetve a madarak fészkelési helyének közelsége. A fiatal növényállomány megóvása érdekében, hogy megakadályozható legyen a részleges vagy teljes növénypusztulás. Próbálkozhatunk „klasszikus” madárijesztővel, esetleg csillogó szalagokkal, CD-kel díszített „ijesztőkkel”, kutyával, kürtökkel, madár-repellens hatású, környezetkímélő csávázószerrel kezelt vetőmagok használatával.

Babrik Zsolt- Magyar Gerda

Agrofil-SZMI Kft.



Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.