Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A kukoricabarkók kártételéről

A kukoricabarkók a juvenilis kukorica egyik legjelentősebb kártevői, melyek annak kelése után, május-június hónapban lepik el nagy számban a táblákat és okoznak súlyos károkat.

Hazánkban gyakori előfordulású, polifág rovarfaj. Fő tápnövénye a kukorica, de a gabonaféléket és a napraforgót is károsítja. A kártételért az imágók a felelősek, melyek főként az esti órákban táplálkoznak, napközben pedig a növények tövében, a talajrögök alatt húzódnak meg. Megjelenésüket tekintve 6-8 mm hosszú, fekete alapszínű rovarok, melyeket a talajon a testüket borító hamu- vagy barnásszürke serték, valamint a szárnyfedőn lévő világosabb szürke és barna barázdák miatt nehéz észrevenni.

Kukoricabarkó kalászos levelén (a kép forrása: https://agroforum.hu/szakcikkek/novenyvedelem-szakcikkek/veszelyes-kartevok-kukoricabarko/)

Évente egy nemzedékük fejlődik, a talajban a kifejlett alak telel át. A kukorica és a napraforgó vetésének idején jelennek meg a növényeken, felkészülve a táplálkozásra. Először a gyomnövények és a kalászosok levelein karéjoznak, később pedig szabálytalan rágásokat végeznek. Ezután lepik el tömegesen a frissen kelő szántóföldi kultúrákat, így a cukorrépát, napraforgót, kukoricát.

A barkók a kukorica korai fejlődésének több szakaszában is veszélyesek, leginkább az ún. szegállapotban. Ilyenkor rágásukkal jelentősen lecsökkentik a fiatal növény zöldfelületét.

A további fejlődés ebben az esetben attól függ, hogy a tenyészőcsúcs épségben marad-e, ugyanis ha károsodik, akkor az a növény pusztulásával is járhat. Ha korábban, csíranövényként végeznek rajtuk rágást az imágók, akkor a növények ritkítása következtében tőpusztulás léphet fel. A 2-3 leveles kukoricát rágva is nagymértékű károkat okozhatnak, tarrágást idézve elő. A fejlettebb kukoricában a barkókártétel termésveszteséget eredményezhet, de ezt az állomány könnyebben átvészeli.

Súlyos kártétel fiatal kukoricán (a kép forrása: https://agroforum.hu/szakcikkek/novenyvedelem-szakcikkek/veszelyes-kartevok-kukoricabarko/)

A kukoricabarkók előrejelzése kora tavasszal történhet, mely során talajmintavétellel állapítható meg a telelő rovarok egyedszáma. Ezen kívül helyes agrotechnikával, hatékony gyomirtással és inszekticides vetőmagcsávázással lehet ellenük védekezni, valamint fontos a kukorica egyöntetű és gyors kelésének biztosítása is, mely által a növény gyorsabban átjut a barkók kártétele szempontjából kritikus állapotokon.

Magyar Gerda

Agrofil-SZMI Kft.



Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.