Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Vírusveszély a kalászosokban

Az árpa sárga törpeség (vírus: BYDV) a legnagyobb gazdasági jelentőséggel bíró vírusbetegség gabonákban. Ennek a vírusnak vektorai levéltetvek.

Az árpa sárga törpeség által okozott termésveszteség mértéke függ a tetvek aktivitásától, a vírus jelenlététől, a kultúrnövény fenológiájától (amikor megkapta a fertőzést) és a környezeti tényezőktől. Erős fertőzés esetén árpában és búzában nagyon súlyos termésveszteséget képes okozni. A legkorábbi látható tünetek a fiatal levelek enyhe elszíneződése. Később az árpa aranysárga elszíneződést mutat, a búzán halványsárga elszíneződést látunk a betegség hatására, a zabon pedig ugyanez a betegség lilás-piros elszíneződést okoz. Később, illetve főként tavasszal feltűnő a növények alacsony növése, „törpülése”, az elszíneződés pedig tovább növekszik. A fertőzött növények jobban bokrosodnak, de a szárak nem hoznak, vagy csak csökkent szemszámú kalászt. A bokrosodás után megkapott fertőzés miatt a szárak alacsonyak maradnak, később mennek kalászba, és később is érnek. A szemek aszottak, ráncosak lesznek. A fertőzés táblán belül általában foltszerű.




A vírust különböző levéltetű fajok terjesztik. A vírus forrása lehet árvakelésű gabona vagy fűféle gyom is, ami a tábla szélén vagy a szomszédos táblákban van jelen, illetve lehet olyan árvakelés vagy fűféle, amit a vetett kultúra előtt nem sikerült a mechanikai és herbicides gyomirtással megszüntetni.

Ha a vírustünetek már megjelentek, nem lehetséges a védekezés, illetve gyógyítás. Vírusok elleni védekezésben csak a vektorok nagyon szigorú kontrollálása jöhet szóba. Továbbá egyre több vírusrezisztens, illetve vírustoleráns fajtát, hibridet hoznak forgalomba. Ha ezek közül választunk, nyugodtabban alhatunk – legalábbis a vírusfertőzés veszélye miatt.

A hosszú nyár, enyhe ősz kedvez a vírusok terjedésének. Mivel sajnos már nincs lehetőség a neonikotinoid hatóanyagú csávázószerek használatára, nagyon komolyan oda kell figyelni az őszi vetések levéltetű elleni védelmére.

Milyen agrotechnikai módszerekkel segíthetjük a saját, vírusok elleni védekezésünket:

-   a csökkentett talajművelés és késői vetés növeli a tetvek természetes ellenségeinek a számát,

-   az árvakelések megszüntetése a vetésekben és a tarlókon,

-  továbbá célzott levéltetű vektorok elleni módszerek: tetvek egyedszámának folyamatos figyelemmel tartása, okszerű inszekticides beavatkozás.


Balogh Luca Janka, Agrofil-SZMI Kft.


Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.