Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Repce vetőmag (fajta, hibrid) kiválasztásának szempontjai

A vegyszer kivonások miatt egyre nagyobb jelentősége van a repce nemesítésnek, a gazdák részéről pedig a fajtaválasztásnak.

A jól megválasztott fajták vagy hibridek nagyobb rugalmasságot adnak a gombaölőszeres permetezés idejének megválasztásához, illetve nagy segítséget jelentenek egy hajlamosító időjárás esetén, ami ugyanakkor a permetezést például ellehetetleníti, vagy a betakarítást késlelteti.

A repce egyik legfontosabb betegsége a fómás levélfoltosság és szárrák. Az egész vegetáció alatt okoz különféle tüneteket és ezzel együtt problémákat. Az őszi fejlődést, a télbemenetel sikerességét rontják a levélfelületet csökkentő fómás levélfoltok. Tavasszal pedig a szár és gyökérnyak szövetének károsításával csökkenti a víz és tápanyag felvételt, kényszerérést okoz, emiatt csökken a szemek száma és azok ezermagtömege is. Továbbá dőlést is okozhat.

A fómás betegség elleni rezisztencianemesítés
-  Kvantitatív (poligénes) rezisztencia: hosszabb nemesítési folyamat eredménye. A növények ebben az esetben tüneteket mutatnak, de a terméseredményeket a betegség nem befolyásolja. Nehezebben áttörhető rezisztencia, mint az egy génes (Rlm).
- Rlm (Resistance to Leptosphaeria maculans) gén rezisztencia: 8 rezisztencia gént azonosítottak eddig. Ezt az egy génes rezisztenciát viszonylag gyorsabban töri át a kórokozó, mivel egy-egy rasszal szemben ad rezisztenciát. De például az Rlm 7 rezisztencia génnel rendelkező fajták meglehetősen jó és stabil rezisztenciát mutatnak. A legújabb az RlmS rezisztencia gén.
-  Kettős rezisztencia: azok a fajták és hibridek, amelyek mind a két típusú (kvantitatív és Rlm) rezisztencia típussal is rendelkeznek.


A repce másik fontos betegsége a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum), amely ellen a fajták és hibridek különböző mértékű rezisztenciát mutatnak.


A gyökérgolyva savas kémhatású, illetve mélyfekvésű, vizenyős talajokon, táblarészeken okoz nagyobb problémát. Ilyen termőhelyeken választhatunk gyökérgolyva rezisztens fajtát.


Vírus rezisztencia: a tarlórépa sárgaság vírust (TuYV – Turnip Yellows Virus) Európában több helyen megfigyelték, és 10-30 %-os terméskiesést okozott. A vírust levéltetvek terjesztik. Ha az ellenük való védekezés elmarad(t), vagy nem megfelelő időben (vagy hatékonysággal) történik, akkor nagy segítség lehet, ha rezisztens fajtát vetünk/vetettünk.


A gyomirtásban nagy előnyt jelenthet a kétszikűekkel is fertőzött táblákon a gyomirtószer rezisztencia.

A kipergésre való hajlam súlyos termésveszteséget okozhat egyes hibridek esetében. Érdemes tehát figyelmet fordítani a pergési hajlamra is.


Eredményes fajtaválasztást kívánok minden kedves Olvasónknak!

Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.


Forrás: borítókép

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.