Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Min-till kukoricát vetettünk, no-till napraforgót szemléztünk – No-till és min-till Halásziban III.

Megérkezett a Lajos Mihállyal közösen elindított videósorozat harmadik része, amelyben a főtéma a kukorica és a napraforgó vetése – természetesen min-till és no-till körülmények között.

Gribek Dániel agrárújságíró először a Q-s Valtrába pattant be, ahol Lajos Bendegúzzal beszélgetett a mindezt kiszolgáló gépészeti megoldásokról –  természetesen automatikus táblavégi fordulás és szakaszolás közben, a guminyomást szabályozva, a hűtőventilátort gombnyomással tisztítva. A munkát persze ellenőrizték, a műsorvezető kereste és megtalálta az elvetett vetőmagokat, majd Misivel a decemberben már szemlézett no-till repcetáblára mentek át. Az olajos növény állománya szép, ugyanakkor elmarad a tavalyiaktól, amit nem a direktvetés, sokkal inkább az időjárás okozott.

Min-till kukoricát Horsch vetőgéppel és egy másik táblán, Kverneland Optima V vetőgéppel is vetettek, hogy a napi 80 hektár elvetett terület meglegyen. Utóbbi eszköz nagy előnye, hogy változtatható tőszámot és sortávot tesz lehetővé, ami Misiék Agrofil Termelői Clubos kísérletei számára fontos.

Végül egy no-till napraforgó szemléje következik, ami a hűvösben kissé megtorpant, így a nyúl és a barkó is károsította némileg, de ez vélhetően nem hat ki komolyabban az állományra. De miért járt Dani és Misi a tábla közepén terepjáróval? Ez is kiderül a sorozat legfrissebb részéből, Halásziból.



TARTALOM:

00:00 - 02:07 –  Bevezető, vlogajánló

02:08 - 12:53 –  Min-till kukorica vetése, Q-s Valtra

12:54 - 19:43 –  Kukorica vetésellenőrzés

19:44 - 25:20 –  No-till repce határszemle

25:21 - 29:17 –  Kukorica vetése Kverneland Optima vetőgéppel

29:18 - 38:14 –  No-till napraforgó határszemle

38:15 - 40:55 –  Terepjáróval a no-till tábla közepén



Forrás: HEKTÁR mezőgazdasági podcast

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.