Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek No-till és minimum művelés a Szigetközben I. rész: Határszemle és koncepcióbemutatás Lajos Misinél

Lajos Mihály elsőre mindössze gazdasági okokból kezdett no-till kísérletekkel foglalkozni, hiszen a generációváltás a küszöbön van. Fiai lassan átveszik a Püski, Halászi közelében fekvő földeket, gazdaságot, ám a munkaerőhiány ezzel nem oldódik meg.

A no-till technológia viszont kevesebb embert kíván, kevesebb gépet. Utóbbiból viszont jól átgondolt, precíz gépparkot, ami az elmúlt években össze is állt. Átrakókocsi, guminyomás-szabályozás, Valtra Q szériás traktor, Kverneland és Horsch vetőgép. Ezekkel aztán ősszel direktben vetette az őszi búzát és a repcét, méghozzá ciroktarlóba és kukoricatarlóba. Határszemlénken megnéztük, milyen az állomány, van-e pocokkár, hogyan tűnik el a talajborítás és milyen a talaj állapota a szármaradvány alatt.

Lajos Mihály nem dogmatikus no-tilles, ha egyszer kelleni fog, akár az ekét is elő fogja venni, de úgy véli, hogy direktvetéssel és min-tillel megoldja a felmerülő feladatokat, és már sosem kell visszanyúlnia a szántáshoz.Forrás: www.hektarpodcast.hu


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.