Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Hívatlan vendégek a repcetábláinkban

Hivatalos adatok alapján a valaha volt legmelegebb januárt élte át idén a világ. Ez sorozatban a nyolcadik olyan hónap, ami havi melegrekordot döntött. (Hungaromet)

A februárral nálunk egész biztosan folytatódott ez a sorozat, hiszen első két hetének a középhőmérséklete országos átlagban 8,1°C volt, ami közel 3 fokkal meghaladja a legenyhébb februári középhőmérsékletet az elmúlt 124 év adatait figyelembe véve.


De mivel is jár ez most a repcét termesztők számára?


A hazai repce állomány az utóbbi időszakban évről évre kisebb. Egyes szerek kivonása, a kedvezőtlen csapadékellátottságú területeken az elfogadhatónál is gyengébb termésátlagok és az időjárás kiszámíthatatlansága mind közrejátszanak abban, hogy az elmúlt 5 évben egyharmadával csökkent a vetésterület.
Akik továbbra is a repce mellett döntenek, a korszerűen alkalmazott technológiák és maximális technológiai fegyelem mellett próbálják növelni a termésbiztonságot, hogy fenntartható módon legyenek képesek termeszteni ezt a kétszikű kultúrát.


Míg két évvel ezelőtt az évszázados extrém aszály rányomta a bélyegét a repcemag termesztés sikerére, a tavalyi évben a fejlődéshez ideális körülmények miatt rekordközeli terméseket takaríthattunk be.


Az idei évre komoly fenyegetésként tűnt fel az őszre rendkívüli módon felszaporodott mezei pocok populáció, amely a dél-alföldi régiót szinte katasztrófaszerűen sújtotta, de országszerte kezelendő problémát okozott.
Az elmúlt hetek rendkívül enyhe időjárása miatt a rovar kártevők sem kímélik az épen maradt állományt. Az éjszakai fagyok elmaradása és a 10-15 °C napi maximum hőmérsékletek mellett főként a nyugati régiókban már február első hetétől megfigyelhetjük a repceszár-ormányosok elhúzódó, folyamatos betelepülését a táblákba.


Az őszi káposztarepce kora tavasszal először megjelenő rovar kártevői az ormányos bogarak. Ezek közül jellemzően a repceszár-ormányos (Ceutorhynchus quadridens) levélnyélből a szárba vándorló és ott táplálkozó lárvája képes hazánkban termés kieséssel járó, jelentős károkat okozni. A sövények, fasorok vagy erdő területek avaros talaján áttelelő kifejlett rovarok a talaj 5°C, illetve a levegő 9°C hőmérséklete felett kezdenek mozogni. A 10-15°C nappali hőmérsékletek idején már képesek repülni és tömegesen betelepülni a fejlődésnek induló repce területekre. Ezt követően, ha az enyhe idő továbbra is ideális feltételeket biztosít számukra, 10-14 nap érési táplálkozás után lerakják a petéiket a levélnyélbe. A mostanihoz hasonló korai károsítás esetén a növény az egészséges szárba indulás helyett torz fő hajtástengelyt és tőből elágazó oldalhajtásokat hozhat.



Repceszár-ormányos kifejlett egyede


A növényállományunk megóvása érdekében az aktívan mozgó, peterakás előtt álló egyedeket kell célba vennünk. A védekezés megfelelő időpontjának kiválasztása odafigyelést igényel, a többnyire két csúcsú rajzás alapos nyomon követésével.



Sárga ragadós lap csapda


Egyik napról a másikra zavart kelthet, amikor a növényeket rendszeresen vizsgálva, egy borúsabb, hűvösebb, szeles napon szinte egyáltalán nem találkozunk a már a területünkön lévő, de ilyenkor megbújó, mozdulatlan ormányosokkal. A kitett sárga tál, illetve sárga ragacslap csapdán viszont egy ezt követő melegebb napon egyértelműen beavatkozást igénylő fogást találunk. Ilyenkor érdemes ügyelni arra, hogy kontakt rovarölő permetezőszer kijuttatást szintén olyan időpontban végezzünk, amikor az időjárási körülmények kedvezőek hozzá, hogy a rovarok mozogjanak és táplálkozzanak a leveleken. Ez azért fontos, mert a hajtáskezdemények fiatal levelei közt elbújt ormányosok nem érintkeznek a kifújt szerrel a várt hatás eléréséhez szükséges mértékben.
A nyugati országrészben nem példátlan, hogy február végére már a második inszekticides kezelésen is túl vagyunk, míg keletebbre az ormányosok első megjelenéséről csak egy-másfél héttel később lehet hallani.

Az állományunkat vizsgálva a repcebolha fajok levélnyélben vagy szárban áttelelő lárváival is nagy számban találkozhatunk. Ez ijesztő lehet, de ezek a rovarok csak ősszel, a nagyon fiatal növények leveleinek lerágásával tudnak igazán jelentős kárt okozni.



Repcebolha lárvái



Repceszár-ormányos lárva


Balogh Luca Janka, Agrofil-SZMI Kft.



Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.