Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A repce kora tavaszi rovar kártevői

A repce nagyon igényes növény. Igényli az odafigyelést, a megfelelő időben kijuttatott növényvédő szereket.

Habár rovar- és gombaölőszerrel csávázott vetőmag használatával sokat tettünk a jó állapotban történő télbemenetelért, nagy kártevő egyedszám jelenléte esetén, az ősz folyamán szükséges volt több alkalommal inszekticid hatóanyagot kijuttatnunk, például súlyos repcebolha, esetleg nagyszámú repcedarázs fertőzöttség esetén.

Ha rovarölőszerrel csávázott vetőmagot vetettünk és/vagy védekeztünk is a repcebolha, és ezzel együtt a fekete-szárormányos ellen tavaly ősszel, akkor nem kell az alábbi képen látható tünetekre számítanunk most, a tél elmúltával.


Fekete-szárományos és nagy repcebolha lárvák által súlyosan károsított növény

A fekete-szárormányost (Ceutorhynchus picitarsis) a magyar szakirodalom nem tartja számon különösebben fontos károsítóként, ritkán említik. Szemben a nyugati pl. német szakirodalommal, ahol figyelemre méltó helyet foglal el a repcekárosítók között. Kártételének súlyossága abban rejlik, hogy a télből kijövő növények fő hajtás tengelyét odvasítja, ezáltal a repce gyenge főhajtást képes nevelni, esetleg már csak oldalhajtásokon tud virágzatot hozni. Rajzása és tojásrakási időszaka hasonló a nagy repcebolháéhoz, emiatt az őszi növényvédelmet e két károsító ellen egyszerre tudjuk megoldani


Fekete-szárormányos lárva

Most azonban a repce kora tavaszi kártevőire szeretném felhívni a figyelmet. Február folyamán az ország több pontján is találtunk a repceállományokba betelepült repceszár-ormányos bogarakat (Ceutorynchus quadridens). Ezek az imágók lombhullató erdők avarjában teleltek. Repülni 10-15 °C között kezdenek, a repcetáblákra tömeges betelepedésük 15 °C fölött várható. Viszont idén a korai és elhúzódó felmelegedés miatt szinte észrevétlenül települtek be a repcetáblákba. Egyelőre a sárga tál, vagy a sárga ragacslap nem nagyon fogja őket, de a növények átvizsgálásával, biztosan találunk jó pár egyedet. Ez azt jelenti, hogy hamarosan, az érési táplálkozást követően, a tojásrakást is megkezdik, tehát az ellenük való védekezés időszerű. A repceszár-ormányos mindig a levélnyelekbe teszi a tojásait és a lárvák innen rágnak a szárba.

A repceszár-ormányos (Ceutorhynchus quadridens) mellett a nagy repce ormányos (Ceutorhynchus napi) betelepedésére is hasonló időjárási viszonyok mellett kell számítanunk. Azonban ez a bogár már nem olyan nagy jelentőségű repce kártevő Magyarországon. Inkább Nyugat-Európában okoz súlyosabb károkat a repcében. Tojásait minden esetben a repce szárába teszi, ellentétben a szárormányossal.

Repceszár-ormányos

A repce fénybogár (Meligethes sp.) több Meligethes nemzetségbe tartozó faj gyűjtőneve. Közülük leggyakoribb a Meligethes aeneus, amelyet az idő előrehaladtával egyedszámban sokszor megközelít, vagy felvált a Meligethes viridescens. A többi faj nem szokott kifejezetten nagy egyedszámban megjelenni. A repce fénybogarak a fejlődőben lévő virágbimbókat, portokokat rágják. Tojásaikat a virágbimbó alapi részébe rakják, a porzószálakhoz. A virágokon, portokokon és virágbimbókban okozott kártétellel súlyos termésveszteséget okoznak. Ez a kártevő az ormányos bogaraknál kicsit magasabb hőmérsékleteken fog majd betelepedni. Itt is fontos lesz, hogy ne csak a sárga tálak, vagy a sárga ragacslapok fogási eredményeire támaszkodjunk, hanem elsősorban a növényvizsgálatra. A növényvédőszer megválasztásakor figyelembe kell vennünk, hogy a repce fénybogár több piretroid hatóanyagra rezisztenciát mutat.


Fitos- Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.



Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.