Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Élet az eke után – Gyakorlati megoldások a talajvédelemben

Március 20-án országszerte több mint 40 helyszínen ástak és írtak le talajszelvényeket mezőgazdasági, erdészeti és antropogén hatásoktól sem mentes helyszíneken.

Ezek közül a HEKTÁR egy kisalföldi helyszínen járt, ahol egy különleges és kifejezetten ritka, többszintű, karbonátos öntéstalaj, valamint egy gazdálkodóknak szóló szakmai kiegészítő rendezvény is várta Gribek Dani műsorvezetőt. Az "Élet az eke után" szakmai eseményen a gazdálkodók megismerkedhettek Lajos Mihály ciroktarlóba vetett őszi búza táblájával, méghozzá elég mélyen, hiszen a "Talaj Élete" nap alkalmából kialakított talajszelvény is itt kapott helyet. Láthatták a cirok szármaradványt, megnézhették a talaj állapotát, valamint egy gépbemutató következett.



A gépbemutatón a Valkon 2007 Kft. erőgépkereskedelmi vezetője, Jócsák Attila mutatta be a Valtra traktorokat, különösen a Q szériás új gépet, aminél a guminyomás-szabályozásra is felhívta a figyelmet. Erről bővebben a PTG eszközein keresztül Bogdán Gábor, a Deraland Kft. termékfelelőse beszélt. A direktvetés – no-till vetés – megoldásaként Weiland Róbert segítségével a Kverneland U-drill vetőgépet ismerhették meg a szakmai érdeklődők, amely alapvetően egy mulcsvetőgépnek készült, ám egy egyenes tárcsával már no-till körülmények között is alkalmazható, 100 kg-os csoroszlyanyomással.


A HEKTÁR Vlogban egy messziről érkezett vendéget is kérdeztünk, Kozármislenyből Horváth István családi gazdálkodót, aki 200 hektáron teljesen átáll no-till rendszerre.



TARTALOM:
00:00 - 02:12 –  Bevezető, vlogajánló
02:13 - 09:55 –  Többrétegű öntéstalaj –  Talajszelvény leírása
09:56 - 14:05 –  Valtra traktorok a talajvédelemben
14:06 - 20:51 –  A guminyomás-szabályozás fontossága (PTG)
20:52 - 25:47 –  Guminyomásbeállítás a gyakorlatban
25:48 - 27:40 –  Kverneland U-drill no-till direktvetőgép
27:41 - 33:28 –  Horváth István: teljesen átállunk a no-till rendszerre


Forrás: https://hektarpodcast.hu/2024/04/11/elet-az-eke-utan-gyakorlati-megoldasok-a-talajvedelemben-egy-kulonleges-no-till-talajszelvennyel/

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.