Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Célkeresztben a talajvédelem – rendezvényeink Halásziban

Mintegy 100 résztvevővel sikeresen lezajlottak a "A talaj élete" és az "Élet az eke után" c. rendezvényeink, március 20-án, a csillagászati tavasz első napján.

Az Agrofil-SZMI Kft. is csatlakozott a Magyar Talajtani Társaság (www.talaj.hu) "A talaj élete – amit egy szelvény el tud mondani magáról" c. kampányához, a DUNA-ÁG AGRO Zrt. közreműködésével.

A rendezvényen a halászi Szent Márton Általános Iskola, a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda diákjai, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar hallgatói, továbbá környékbeli és távolabbról érkező gazdálkodók, a téma iránt érdeklődők vettek részt.

Gribek Dániel agrárújságíró a rendezvény kezdetén ismertette a nap célját, illetve, hogy milyen fontos témákat fognak az előadások érinteni, majd a szót Lajos Mihály vezérigazgató, talajtani szakmérnök, növényorvos vette át – rövid  köszöntője után a talajszelvény bemutatása következett, ciroktarlóba direktvetett búzatáblán, tudományos alapokon, de a diákok számára is közérthető nyelven. A rendezvény vezérfonala a talaj, mint érték, a talajvédelem, a talajkímélő talajművelés technológiái, eszközei voltak, szemléletformálás céllal.



A talajszelvény bemutatása után a diákokkal Lajos Katalin beszélgetett tovább, melyet kvízjátékkal fűszerezett meg, majd traktorbemutatón vehettek részt. A szakemberek részére az "Élet az eke után" társrendezvénnyel folytatódott a program. Lajos Mihály "Gondolatok a talajvédő szemléletről" címmel beszélt a talajkímélő művelési technológiákról és a művelő eszközökről a DUNA-ÁG AGRO Zrt. legkorszerűbb precíziós, talajbarát, a mindennapokban használt gépparkján keresztül. Kiemelte, hogy a szervestrágya hasznosulása is sokkal kifizetődőbb, ha nem beforgatjuk, hanem csak a  feltétlenül szükséges mélységben bekeverjük a talaj felszínközeli rétegébe.

A rendezvényre meghívást kapott Weiland Róbert, területi képviselő (Kverneland Group Hungária Kft.),  Jócsák Attila, termékmenedzser (Valkon 2007 Kft.) és Bogdán Gábor, termékfelelős (Deraland Kft.).



Az „Élet az eke után” program előadásait követő visszajelzések alapján a résztvevők hasznosnak, aktuálisnak találták az elhangzott témákat, gondolatokat. A jelenlévők számára leginkább értékesnek a saját no-till, min-till művelési tapasztalatok bizonyultak. Többen jelezték, hogy a továbbiakban szükség lenne még hasonló, szemléletformáló rendezvényre. A párbeszédre, tapasztalatcserére is hangsúlyt fektettünk a program során.

A nap folyamán a Gasztrofil Kolbászmanufaktúra termékeivel is megismerkedhettek a résztvevők, a szervezők ízletes falatokkal, teával és kávéval vártak minden jelenlevőt.


Foto: Kerekes István



Foto: Pődör Richárd


Foto: Gribek Timi


Zsemberi Tünde, Agrofil-SZMI Kft.

Forrás: borítókép

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.