Hírek, szakcikkek Veszélyes mikotoxinok a kukoricában?
A kukorica csövét károstó kórokozók állatokra és az emberre veszélyes mikotoxinokat (DON-toxin, aflatoxin, fumonizin, zearalenon…) termelnek.
Ezen toxinok határérték feletti mennyiségben, hosszabb időtartam alatt való fogyasztás esetén rákkeltőek, hányást, hasmenést, elhalálozást, várandós nőknél vetélést okoznak. Egyes mikotoxinok, ha rendszeresen a fogyasztó szervezetébe kerülnek, súlyos késői szövődményeket, vese és májbetegséget is okozhatnak. A DON toxin immunrendszeri zavarokat és vérképzőszervi betegségeket okozhat. A gyerekekre nézve, kisebb testsúlyuk miatt még veszélyesebbek. Állatok esetében lassabb súlygyarapodás és fejlődés figyelhető meg, az állomány fogékonyabbá válik a fertőző betegségekkel szemben.
A kukoricában megtalálható fumizininek (FB1, FB2, FB3 toxinok) lovaknál agylágyulás szerű tüneteket okozhatnak, sertéseknél tüdőödémát, egyéb állatoknál máj- és vesekárosodást. Emberekben rákkeltő hatást feltételeznek.
A mikotoxinok szintjének határérték alatt tartásának kulcsa a gazdák kezében van. Korai (időben történő) aratással, szárítással, biztonságos betárolással most még nagyon sokat tehetnek ellene. Az elsődleges termelőknek nagy felelőssége van a piacra kerülő termék biztonságának szavatolásában.
A mikotoxinok jelentősége igen nagy, emiatt az Európai Bizottság minden mikotoxin esetében meghatározott egy-egy határértéket, amely felett már nem biztonságos a termény élelmezési célú felhasználása. Emiatt rendszeres ellenőrzés szükséges.
A fuzárium toxinok keletkezése teljes mértékben nem zárható ki, azonban a helyes mezőgazdasági gyakorlattal, növényvédelemmel és megfelelő tárolástechnikával sokat tehetünk a toxintermelés csökkentés érdekében.
Fitos-Bedő Veronika
Agrofil-SZMI Kft.