Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Támad a gabona lisztharmat

Az elmúlt hetek során a betegségre fogékony őszi és helyenként a tavaszi kalászosok állományában is fokozatosan felszaporodott a gabona lisztharmat (Blumeria graminis).

Jelen időszakban a lehullott csapadékok, az eleve fülledt, párás időjárás, valamint az a tény, hogy az őszi kalászosok lombozata már záródott, kiváló feltételeket biztosított a betegség robbanásszerű terjedéséhez.

A gabonalisztharmat egyes, meglehetősen téves hiedelmekkel ellentétben durva, akár 30 – 40 %-os termésveszteség okozására is képes. Nem lehet tehát egy vállrándítással elmenni a probléma mellett. Amikor a kórokozó az alsó levelek levélhüvelyeiről átvált a levelekre és egyre feljebb kapaszkodik, akkor a termésképzés számára fontos asszimiláló felületet károsítja.

A termesztett fajtáink lisztharmat-ellenállósága meglehetősen heterogén. Vannak meglehetősen fogékony és rezisztens fajták is a köztermesztésben. Mindenképpen érdemes felmérni a kórokozó elterjedésének mértékét a kalászos gabonák állományaiban, mielőtt a kémiai védekezés hasznos, de költséges fegyveréhez nyúlnánk.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.