Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Támad a burgonyabogár

A hazai burgonyatermesztést a nem éppen a burgonyának való nyári klimatikus körülmények és a szélsőségesen nagy vírusos fertőzési nyomás mellett a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) elleni védelem sikeressége határozhatja meg.

Ez a két nemzedékes, bogárként áttelelő károsító Észak–Amerikából behurcolt faj, amely már több, mint egy évszázada folyamatosan terjeszkedik kelet felé, de Európa valamennyi országában már több éve jelen van és intenzíven károsít is.

Burgonyabogár tojáscsomói

A telelésből előjött bogarak némi érési táplálkozás után meglehetősen gyorsan párosodásba kezdenek. Eleinte citromsárga, kelés előtt már narancssárga színű tojásaikat kisebb csoportokban a levelek fonákján helyezik el. A kikelő lárvák étvágya azok méretével szinte exponenciális arányban növekszik, a fejlettebb, 4. stádiumú, narancssárga lárvák táplálkozása nyomán a burgonyanövény teljes lombfelülete elpusztulhat.

A burgonyabogár ellen nagyon sok készítmény használata engedélyezett. Ugyanakkor ez a károsító hírhedten gyorsan képes rezisztenciát kifejleszteni a különböző inszekticidek ellen. Ezért minden esetben figyeljük, hogy a kezelésünk milyen hatással van a károsítóra! Alapvetően a fiatal, még sötét bordó színű lárvák ellen kell a védekezést időzíteni. Nem elfogadható hatékonyság esetén azonnal egyéb, lehetőleg teljesen más hatóanyag csoportba tartozó hatóanyagú inszekticiddel ismételjük meg a védekezést.

Sajnálatos módon a burgonyabogár populációk obligát vándorlása miatt igen gyakran előfordul, hogy egy adott hatóanyagra teljesen rezisztens populáció jelenik meg a burgonya állományokban. Ez ellen csak a folyamatos keresés, kísérletezés vezethet eredményre. Ilyenkor, mire megtaláljuk a hatékony inszekticid hatóanyagot és készítményt, sok esetben némi lomb károsítást el kell viselni.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.