Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Őszi gabonák veszélyes őszi-téli rovarkártevői

Mai cikkünkben az őszi vetésű kalászos gabonák veszélyes rovarkártevőivel foglalkozunk. Némelyik nem az elsődleges károsításával okozza a nagyobb bajt, hanem vírusok terjesztésével.

Levéltetvek 

A levéltetvek elsődleges kártétele, a növényi nedvek szívogatása által, az állomány gyengítése, növekedésbeli visszamaradása, áttelelési képesség romlása, sárgulás. Előfordul, hogy a levéltetvek száma nem mindig kifejezetten magas, de ha jelenlétük folyamatos számítanunk kell súlyos következményekre, azaz vírusterjesztő (vírusvektor) szerepükre.

Zablevéltetvek (Sitobion avenae)

A levéltetvek által terjesztett legsúlyosabb gabona vírusbetegség az árpa sárga törpülés (Barley Yellow Dwarf Virus). A betegség és a vírus is az általa okozott tünetegyüttesről kapta a nevét. A vírus ősszel vagy tél folyamán, illetve tavasszal is fertőzhet, de a tünetek tavasszal igazán látványosak. Ilyenkor a zöld állományban feltűnően sárga és alacsonyabb foltok láthatók. A vírust terjesztő levéltetű fajok mindegyike megtalálható Magyarországon. A vírus perzisztens, azaz a levéltetű hosszabb ideig tartó táplálkozása szükséges ahhoz, hogy felvegye a vírust, majd pár napnak el kell telnie ahhoz is, hogy egy másik növényt meg tudjon fertőzni. Árvakeléseken marad fenn, majd onnan fertőzi az őszi vetéseket, de emellett sok más fűfélén is megél, illetve ezek is fertőzési forrást jelentenek. A vírus általában a megritkult állományokat betegíti meg, a sűrű, egyöntetű táblákban ritkán jelenik meg.

Kabócák

A csíkos gabonakabóca (Psammotettix alienus) jelenléte nem annyira feltűnő, mint a levéltetveké. Kis méretűek (2-5 mm) ugrólábaival és szárnyaival gyorsan mozog, ha felzavarják.

A csíkos gabonakabóca (Psammotettix alienus)

A kabócák által terjesztett vírusbetegség a búza törpülés (Wheat Dwarf Virus). Tüneteiben hasonló az árpa sárga törpülés vírushoz, de annál agresszívebb. Gyakori a két vírus együttes fertőzése. A déli országrészben ez a leggyakoribb vírusbetegség búzán. Ez is több egyszikű növényt és minden termesztett gabonát fertőz. A betegség tünete elsősorban a törpülés és sárgulás, valamint a levelek kanalasodása, turgor növekedése, barna foltosság, csokrosodás. Ezek a tünetek általában tavasszal igen látványosak, de már ősszel is megfigyelhetők korai fertőzés esetén. A beteg növények gyakran kalászt sem hoznak, vagy a kalászok sterilek maradnak.

A vírus elleni védekezés része a rezisztens fajták, hibridek választása, illetve az előrejelzésre alapozott, vektorok elleni védelem. A korai vetés tovább segíti a vektor szervezetek tevékenységét, emiatt érdemes optimális vetésidőt választani a túl korai helyett.

Csócsárló (Zabrus tenebrioides lárva)

A lárva a leveleket a földalatti aknájába húzza, majd ott fogyasztja. Az alsó, idősebb leveleken, az érközök puhább szöveteinek kirágcsálásában (csócsárlásában) nyilvánul meg a kártétel. Egy-egy növény tövébe függőleges aknát készítenek a lárvák. Ide húzzák be a leveleket. Mivel fénykerülők, az aknában töltik a nappalokat. Homokos talajon nem képesek aknát készíteni, ezért ilyen helyeken nem károsítanak.

A károsítás látványos jelei tavasszal érzékelhetőek. Távolról nézve a vetés foltokban kipusztul, vagy legalábbis megritkul, mert a rágás, hámozás hatására a növények téltűrő képessége gyengül, egy részük a fagyok beköszöntésével elpusztul.

Jól látszik, ahogy a csócsárló kirágta a levélszövetet az érközökből

Amennyiben vetéssel egymenetben nem védekeztünk a lárvák ellen, úgy az ősz folyamán, a fagyok beállta előtt van lehetőség a lárvák ellen permetezni.

Fitos-Bedő Veronika, Mezei András

Agrofil-SZMI Kft.


Kapcsolódó cikkeink:

Csócsárló

Az árpa őszi károsítói



Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.