Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Nem kell mindig vegyszer

Az idei évben is sok szántóföldi és kertészeti kultúra esetében alakult ki növényvédelmi veszélyhelyzet. Szinte évente vonulnak fel új, eddig nem, vagy csak alig ismert kártevők és kórokozók.

Ezzel a folyamattal párhuzamosan viszont az Európai Unió felségterületén egyre inkább nehezül a hatékony kémiai növényvédelem. Új hatóanyagok már alig jelennek meg, a régi, megbízható hatóanyagok, készítmények meg egyre–másra tűnnek el. Mára már eljutottunk sajnos arra a szintre, hogy nagyüzemi termesztés során is van sok olyan probléma, amelyre hatékony készítmény már nem áll a termesztők és a növényvédelemért felelős szakemberek rendelkezésére.Kórtani gyűjtemény körte levelén (fotó: Hertelendy Péter)

A kiskertekben, kisgazdaságokban történő, döntően a szabadforgalmú készítményekre alapuló növényvédelem a rendelkezésre álló készítmények rendkívül szűk köre miatt sok esetben már gyakorlatilag képtelen a feladata ellátására. 
 Mielőtt azonban bárki a „kardjába dőlne” ezen folyamatok láttán, érdemes kicsit elgondolkodni azon, hogy nagyapáink, dédapáink generációja hogyan oldotta meg annak idején a védekezést. Akkoriban alig pár készítmény állt csak a felhasználók rendelkezésére és ezek némelyike, pl. az arzenikum néven ismertté vált, Darsin néven forgalmazott arzén-trioxid sokkalta veszélyesebb volt a szer felhasználójára, mint a megcélzott károsítóra. 


Lehullott fertőzött levelek (fotó: Hertelendy Péter) 

A válasz meglehetősen egyszerű: a nagy öregek még ismerték annak a kifejezésnek a jelentését, hogy „Integrált Növényvédelem”. Nem a gazdaboltba, vagy a növényvédő szer kereskedőhöz fordultak azonnal, hanem a fejüket használva az adott kártevő, vagy kórokozó életmódjának kellő ismeretével felvértezve olyan egyszerű megoldásokkal állták útját igen sok esetben a károsítók elszaporodásának, amelyhez nem szükségeltetik különleges tudás, engedély. 

Az integrált növényvédelem valójában az összes, ismert védekezési módszer olyan kombinált, egymásra épülő felhasználását jelenti, ahol a vegyszer használat csak utolsó lépcsős megoldásként kerülhet szóba. Ebbe bele foglaltatik az illető talaj és környezet adottságaihoz leginkább alkalmazkodó növényfajok és fajták termesztése. Bele tartozik a növény igényeihez igazodó tápanyag ellátás. Bele tartozik pl. ültetvények esetén a sorok megfelelő irányban való elhelyezése. Bele tartozik többek között a mechanikai növényvédelem is, illetve az alapvető növénytermesztési higiénia megtartása is.

Ha belegondolunk, nagyon sok olyan kórokozó károsítja kultúrnövényeinket, amelyek ellen a metszőolló, a gereblye a leghatékonyabb megoldás. A rügyekben telelő lisztharmat gombák és atkák ellen a fertőzött rügyek eltávolítása sokszor hatékonyabb a legjobb peszticidnél is. A fertőzött növényi maradványokon áttelelő kórokozók ellen a fertőzött részek eltávolítása szintén rendkívül hatásos. Erre a célra házikertekben a gereblye, nagyüzemi környezetben a különböző talajművelő gépek alkalmasak. 


Mahónia lisztharmat, mechanikailag is irtható (fotó: Hertelendy Péter)
Az eszközök az integrált védekezés elemeinek megvalósítására most is rendelkezésre állnak. Sőt, egyes elemek, mint pl. a növényvédelmi előrejelzés sokkalta fejlettebbek, mint a múlt században. Csak használni kell őket és a kémiai növényvédelemben a jelen időszakra kialakult technológiai „lyukak” java része elfeledhető lesz. A kevesebb növényvédő szer használat ráadásul a termesztési költségekre is jótékony hatást gyakorolhat. 

 Hertelendy Péter 
 Agrofil-SZMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.