Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Néhány szó a tarlóhántásról

Az aratás utáni határt járva elég vegyes kép tárul elénk a tarlóhántásokat illetően.

Egyre több helyen látni jó minőségben kivitelezett munkát, de sok helyen hetekkel az aratás után is ugyanúgy vannak a táblák, ahogy a kombájn otthagyta és sajnos a rossz kivitelezésre is vannak példák.

E munkaművelet elhagyása néha megalapozott lehet. Az ország egyes részein a domborzati viszonyok, a defláció vagy az erózió veszély indokolhatja ugyan, de valljuk be, ez azért csak elenyésző része a területeknek. Nyári betakarítású növényeink után az esetek többségében, bizony szükséges talajaink védelme érdekében a jó minőségű tarlóhántás. Sok esetben azonban azt látjuk, hogy elmarad, vagy rosszul kerül elvégzésre. Ez sok esetben a szakértelem hiányra, illetve az eszközhiányra vezethető vissza.

A tarlóhántás lényegében egy maximum 10 cm mélyen elvégzet talajmunka, amely során ’’elvágjuk’’ a megtömörödött talaj kapillárisait, miközben porhanyítjuk, átlevegőztetjük és visszatömörítjük a felső réteget. További nagyon fontos szempont a zúzott tarlómaradványok egy részének bekeverése, a másik részének pedig a felszínen való egyenletes elosztása.

1. kép: A megfelelően zúzott és a felszínen egyenletesen eloszlatott tarlómaradványok nagymértékben csökkentik a talaj vízveszteségét

Ezzel tudjuk azt elérni, hogy a felső pár cm-es rétegben kialakuljon, egy szigetelő réteg, amely nem hagyja az alsóbb rétegeket túlzottan felmelegedni, ezáltal vizet veszteni. A megfelelő vízháztartású, átlevegőztetett talaj biztosítja ugyanis a mikroorganizmusok megfelelő működését, mely kihat a tarlómaradványok bomlására, a talaj beéredésén keresztül a későbbi jobb talajszerkezetre és a művelhetőségre. További pozitív előny: a gyommagvak, és az árvakelések tömeges kelése, amit aztán további mechanikai tarlóápolással vagy vegyszeresen tudunk irtani. Ha a mechanikai ápolás mellett döntünk, akkor figyeljünk a fokozatos mélyítés elvére, ne mindig ugyanabban a mélységben járassuk a munkagépet, mert az káros tömörödést okozhat.

2. kép: A gyomok és árvakelés tömeges kelése tarlóhántás után

A tarlóhántást célszerű az aratás után mihamarabb elkezdeni, mert ekkor általában a talaj még rendelkezik a kultúrnövény takarásából eredő úgynevezett beárnyékolási érettséggel, amely igen előnyös lehet a jobb minőségű talajmunka és a nedvességmegőrzés szempontjából. Ritkán az is előfordulhat, hogy a talaj túl nedves, ilyenkor természetesen kerüljük, vagy későbbre tegyük a talajmunka elvégzését, mert a nedves talaj gyúrásával rossz talajszerkezet kialakítását okozzuk.

A mélység megválasztásánál arra törekedjünk, olyan mélységet válasszunk, ami biztosítja tarlómaradvány bekeverést, de ne szaggassunk fel nagy rögöket, mert a célunk ellenkezőjét érjük el, vagyis fokozzuk a talaj párologtatását és nehezítjük későbbi művelhetőségét.


3. kép: Rosszul elvégzett tarlóhántás nagy mélységből feltépett, kiszáradó rögökkel, melyek megnehezítik a későbbi talajmunkákat


4. kép: Szintén túl nagy mélységben elvégzett tarlóhántás. A felszín hullámos, növelve ezzel a felületet, ahol elpárolog a nedvesség.


5. kép: A fenti 4. kép közelről. Rosszul megművelt hullámos, lezáratlan felszínű tábla nagyméretű rögökkel


6. kép: Jó minőségű tarlóhántás, arra alkalmas eszközzel elvégezve, megfelelő mélységben, jól eloszlatott és jól bekevert tarlómaradványokkal, egyenletesen lezárt felszínnel

Az információs társadalom világában a szakismeret bizonyos mértékű megszerzése nem lehet gond, az odafigyelés meg csak saját lelkiismeretünkön és szakmai igényességünkön múlik. Kevéske plusz energia ráfordításával sokat segíthetünk talajaink állapotán.

Babrik Zsolt

Agrofil-SZMI Kft.



Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.