Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Mitől fehér a határ?

Erre a találós kérdésre nyilvánvalóan több válasz is adható. Januárban, vagy esetleg április 20-án a hótól is lehet. Ilyenkor, májusban a nőivarú nyárfák termésétől is lehet fehér. Ez még nem olyan nagy baj.

Ha azonban a mellékelt képhez hasonlóan fehéredik ki a vetés, akkor már igencsak nagy gond van. A vetésfehérítő bogarak (Oulema spp.) ugyanis szinte kizárólag a termesztett gabonák levélzetével táplálkoznak. A bogarak még április hónapban hosszúkás csík formájában átrágják a levéllemezt. De ez az ún. érési táplálkozás általában nem okoz drasztikus lombveszteséget.

Vetésfehérítő lárvák táplálkozás közben

A lárváik ezzel szemben a levél egyik oldalán, általában a színén táplálkoznak. Ezek nem rágják át a levéllemezt, csak a felső, klorofillban és tápanyagokban gazdagabb parenchima szövetét fogyasztják a felső epidermisszel együtt. A megmaradó, fonáki epidermisz pedig ott marad, kiszárad és közben fehér színt vesz fel. Ha sok ilyen lárva kártétel okozta fehér csík van a levélzeten, akkor a kalászos állományban ilyen fehéres foltok alakulnak ki.

A vetésfehérítő bogarak a zabot és az árpát általában jobban kedvelik a többi gabonánál. Őszi búza esetében a nagyon szőrös levelű fajtákat nem kedvelik, de néhány sima levelű fajta, pl. Capo erősebben károsodik, mint más fajták.

A kártétel ilyenkor már nem hozható helyre, a zászlós levél megjelenése után a kalászosok már nem fejlesztenek új levelet. A kieső asszimilációs felület és a kialakuló, ún. parazitogén légzés miatt a durván károsodott növények termése mind mennyiségben, mind minőségben nagyon gyatra lesz.

A vetésfehérítő bogarak lárvái ellen még azok fiatal korában érdemes védekezni. Jelen időszakban erősen ajánlott a táblák intenzív ellenőrzése és a kialakulóban lévő lárvakártételi gócok elleni gyors és hatékony inszekticides kezelés mielőbbi végrehajtása.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.