Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Mire jók a drónok?

A technológiai fejlődés, a legkülönbözőbb újdonságok egyre inkább teret nyernek korunk mezőgazdaságában is.

A vezető nélküli modern traktorok, a lehető legkülönfélébb célokra alkalmas mobil alkalmazások és társai korában a mezőgazdasági szakembereknek nem árt megismerkedniük a drónokkal, amelyeket eddig leginkább csak a hobbi és szabadidő  eltöltésére alkalmas, meglehetősen drága eszközökként ismert szinte mindenki.

A drónok egyáltalán nem az ördög szüleményei. Megismerve és körültekintően használva ezeket a repülő szerkezeteket olyan információk birtokába kerülhetnek az erre hajlandó mezőgazdasági szakemberek, amelyekkel igen sok információ ma korábbi eljárásoknál gyorsabban, pontosabban szerezhető be.


Sárga rozsda góc. Drónnal könnyedén megtalálható (fotó: Hertelendy Péter)

Ha csak a növényvédelemre gondolunk, rögtön szembeötlik az a tény, hogy a drón felülről, madárperspektívából látja a növényállományt. Kellő magasságban repülve, megfelelő minőségű és adatátviteli sebességű kamerával és elektronikával felszerelve a drón olyan dolgokat tud megmutatni a kezelőjének, amelyeket az eddig maximum a műtrágyaszóró repülőgépre utasként felszállva láthatott. Nagyobb táblák minden gyanús részlete könnyen, több órányi keresgélés nélkül, gyorsan megtalálható.

A drón használatának ez az elsődleges, „kémkedő” használata már azonnal nagy időnyereséggel járhat. Ugyanakkor a drónok segítségével a beteg növények megfelelő kamerák és technika segítségül hívása mellett már akkor felismerhetőek, amikor még semmilyen szabad szemmel érzékelhető tünet nem látszik rajtuk. Ezzel további, hatalmas előnyökhöz lehet jutni. A korai felismerés során preventíven, illetve kis területen a már megindult fertőzések gócpontjaiban eradikatívan tudunk védekezni a betegséget okozó kórokozók ellen. Mindkét kezelési típus hatékonysága jóval nagyobb, mint a már kialakult, szabad szemmel is érzékelhető tüneteknél alkalmazott kuratív módozat esetében. Drón használatával lokalizálni is lehet a fertőzött foltokat, így néhány betegségnél elég lehet csak a fertőzött foltok és környezetük megvédése. Fontos lépés lehet ez a környezet vegyszerterhelésének és a gazdák növényvédelmi költségcsökkentésének a folyamatában.

A drón használata során nemcsak egyszerű, a látható fény tartományában dolgozó kamerát használhatunk, hanem olyan, úgynevezett multispektrális drónt is bevethetünk, amely akár öt hullámhossz tartományban vizsgálja a növényzetet. A közeli infravörös tartományban alkotott képek, illetve az itt mért kisugárzásokból számított indexek segítségével felismerhető egyes kórokozók fertőzése még a specifikus tünetek megjelenése előtt.

A drónok ma leginkább még csak játékszereknek tűnnek a legtöbb mezőgazdasági szakember számára. Alkalmazásuknak még számos jogi és technikai kérdése van. Ugyanakkor hatalmas potenciális lehetőséget rejthet a használatuk, amelyről kellő ismeretek nélkül vétek lenne lemondani.

Hertelendy Péter

Agrofil-SZMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.