Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Mire jó a lemosó permetezés?

A tavasz beköszöntével a házi kertekben, gyümölcsösökben kezdetét veszi a serény munka.

A fák metszése és a vegetációt megelőző ún. lemosó permetezés helyes végrehajtása ugyanis döntő jelentőségű lehet az egyes csonthéjas gyümölcsfajok növényvédelme szempontjából. Lényeges, hogy a metszés és a növényvédő szeres kezelés hatékonyan, egymást kiegészítve kerüljön kivitelezésre, így sok kórokozó esetében radikálisan lecsökkenthető a gyümölcsfákat károsító fertőző anyag mennyisége.

A moníliás fertőzések forrása

A metszés során fontos, hogy a gyümölcsösből minden olyan fás részt vágjunk ki (és a metszés után távolítsuk, vagy égessük is el azokat), amelyek növénybetegségeket előidéző kórokozók jelenlétére utalnak. Vágjuk le a különböző monília (M. laxa, M. fructigena, valamint az Amerikából behurcolt M. fructicola) fajok által elpusztított gyümölcsök maradványait és a Monilinia laxa által elfertőzött, sokszor mézgásodó fás részeket. E nélkül ezek a fertőzési források végig a teljes vegetációs időszak alatt magasan tartanák a fertőzést okozó konídiumok mennyiségét. Ugyancsak el kell távolítani az őszibarackosokban a tafrinás levélfoltosság (Taphrina deformans) által megfertőzött hajtásokat, rügyeket.

A csonthéjas kultúrákban meglehetősen gyakori, bár túl nagy kárt általában nem okozó levéllikasztó gomba (Stigmina carpophila) ellen a metszés csak részleges hatású, mivel a fertőző anyag nagyobb hányada a lehullott leveleken található.

Levéllikasztó gomba fertőzésének tünetei

Amikor a metszés befejeződött és a fertőző anyaggal teli fás részek ilyen, vagy olyan módon elkerültek a gyümölcsösből, végre lehet hajtani a lemosó permetezést. Ennek döntően az a célja, hogy a fákon maradt fertőző anyagot elpusztítsuk, de legalább is a kitartó képletekről a spóraképződést megakadályozzuk. Ilyenkor nem kell drága, felszívódó készítményeket használni. A vesszők, ágak felületén, a kéreggel borított részeken ezek a hatóanyagok amúgy sem tudnának felszívódni.

A csonthéjas gyümölcsfajok előbb felsorolt betegségeiben van egy közös pont. A réz jelenlétére rendkívül érzékenyek. Rezet csonthéjas gyümölcsfajoknál a vegetáció során a levélperzselődés és egyéb fitotoxikus elváltozások elkerülése végett nem használhatunk, de most, amikor még nincs látható, ezáltal leperzselhető zöld felület, nyugodtan permetezhetünk vele. A lemosó permetezés persze önmagában nem elegendő a gyümölcsösök teljes körű megvédéséhez, de nélküle a vegetációs időszakban a rendkívül nagy fertőzési nyomás miatt nem lehetne hatékony védelmet biztosítani még a létező legjobb, legdrágább készítményekkel sem.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.