Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Még a szotyitól is be lehet rúgni

Persze nem az embernek és nem úgy, hogy lehúz a meccs nézése közben ropogtatott napraforgó magok mellé pár üvegnyi sört. A növénykórtan világában ez bizony meccs és sör nélkül is könnyedén megvalósulhat.

Érés idején – főképp a jelenlegi meleg időjárási körülmények között – a napraforgó növény fokozatosan megszűnik önálló élőlényként létezni és víztartalmának fokozatos elvesztésével párhuzamosan megindul a környezetben folyamatosan és mindenütt jelenlévő mikrobák harca a hirtelen rendelkezésre álló „terülj–terülj asztalkám” gyanánt felmerülő hatalmas mennyiségű, általuk felhasználható táplálék iránt. 

Fiatal Rhizopus fertőzés

E mikroba sereglet egyik oszlopos tagja a különböző Rhizopus nemzetségbe tartozó gombák sokasága, melyek zászlós hajója a Rhizopus nigricans faj hazánkban. E gombák gyakorlatilag „hullarabló” életmódot folytatnak, bár legyengült növények esetében fakultatív parazitaként aktívan támadhatják is a még éppen élő növényi felületet. A már száradó tányér megtámadása a Rhizopus fajok egyik gyakori, klasszikus megjelenése. Ekkor a tányér hirtelen elbarnul, kőkeményre szárad pár nap alatt és összeaszódik úgy, hogy a növény rostjai miatt jellegzetes szálkás mintázatot vesz fel. Ezzel még nem is lenne baj.

Gond akkor van, ha ezek a gombák valamilyen sebzés, stb. segítségét kihasználva a tányérnál sokkalta víz és szénhidrát dúsabb táplálékot, pl. a felső leveleket támadják meg. Ilyenkor a már legyengült növény szénhidrát tartalmát a Rhizopus gombák alkoholos erjedés útján tárják fel, amely alkohol tartalmú habos váladék formájában a képződő szén-dioxid segítsége révén ki is jut a felszínre. Kellemes alkohol szag érezhető ilyenkor a fertőzött területeken.

Egymást legyilkolt lódarazsak a Rhizopusos tányéron 

Sok rovar, így pl. a különböző darazsak is nagy ínyencek és rendkívüli módon kedvelik az alkoholt. Kifinomult szaglásuknak köszönhetően meg is találják ezeket a szeszes kiverődéseket. És ha már ott vannak, hát be is tintáznak tőle rendesen. Annyira, hogy ilyenkor nem csak emberre, állatra, hanem még egymásra is veszélyesek. Sokszor szurkálják egymást halálra a részegség mámorában.

Nekünk, gazdálkodóknak a Rhizopuszos tányér, valamint levél és szár rothadás ritkasága és nagyon kései megjelenése okán nem igazán okoz károkat. Megjelenése esetén már felesleges fungicides védelemre gondolni, inkább a mielőbbi deszikkálás és betakarítás a helyes döntés ebben az esetben.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.