Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Már csak 50 nap a veteményezésig

A téli nyugalom időszakában a természet lelassul. Mi emberek is szerencsés esetben behúzódunk, bevackolunk, elcsendesedünk, megnyugszunk, újra tervezünk. Tervezünk?

Igen, a kertész ilyenkor már azt lesi, várja, mikor mehet ki a kertbe veteményezni, mikor ültetheti el az első hagymákat. Ismerős, ugye?


Ha a fagyos időben úgyis nehezen tartjuk távol magunkat a kerttől, akkor a fizikai tevékenység helyett legyünk elméletben kreatívak és tervezzük meg a tavaszi veteményest a szoba melegében papíron vagy számítógépen.


Vegyük figyelembe a vetésváltás fontosságát! Ha nem is sikerül 4-5-6 évente ugyanarra a helyre nem ültetnünk ugyanazt a növényt, azért próbáljuk meg minél jobban széttolni ezt az időt, és két egymásutáni évben ne legyen ugyanaz a zöldség, ugyanazon a helyen.


Osszuk a kertet ágyásokra, az ágyásokat pedig csoportosítsuk korán vetett, korán lekerülő, és késői vetésű, későn lekerülő csoportokra. A korán lekerülők helyére pedig már most tervezzük be a másodvetéseket.


A legkorábban elvethető növényeket február végén vessük: borsó, retek, spenót, sóska, petrezselyem, sárgarépa (a sárgarépát, ha fagy éri, még édesebb is lesz). A következő csapatot március közepe-vége felé vessük: saláta, cékla, hagyma, dughagyma, káposztafélék. Április elején-közepén vethetők a tökfélék, április végén pedig a csemegekukorica. A fagyosszentek után már kiültethetők a palánták is.


A korán lekerülő zöldségek után másodvetésként vethetünk csemegekukoricát, céklát, sárgarépát, fekete retket, téli káposztaféléket (bimbóskel). Az augusztusban vetett korai érésű zöldborsó, saláta, spenót, hónaposretek még szedhető ősszel. Ha a borsó nem is hoz annyi hüvelyt, mint a tavaszi vetésű, azért nagyon hasznos a kertnek, mert nitrogén tápanyaggal gazdagítja a talajt. Ha télire nem szedjük fel, hanem a föld feletti részeket is hagyjuk a talajon, szintén jót teszünk a kertnek.


Készítsünk tehát egy ábrát, térképet a kertről, és tervezzük meg ily módon a zöldségek helyét. Ez már most jó érzéssel tölti meg a lelkünket, örömteli jövőképet ad. Így máris derűsebb hangulattal várjuk a hideg idő elmúltát.


Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.


Forrás: borítókép


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.