Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Ki, mint veti ágyát…

Idén gyorsan jött a tavasz. Nem is annyira a naptár szerint, hisz nem szokatlan, hogy április elején a vetés körül járjanak a gondolataink. Sokkal inkább a meteorológiai viszonyokban érhető tetten.

A gyors felmelegedés és az erős szél hatására talajaink gyorsan veszítenek a téli csapadék elmaradása miatt amúgy is kritikusan alacsony nedvességtartalmukból. Az idei év legfontosabb feladata a talajnedvesség megőrzése lesz minden áron, illetve a csapadék befogadására alkalmas felszín kialakítása.


Forrás: http://www.traktorcentralen.se/Produkter/V%C3%A4derstad

A magágy minőségét alapvetően meghatározza az alapművelés. Ezen már változtatni nem tudunk, de tanulhatunk az elkövetett hibákból. Olyan művelési módot válasszunk, amely egyenletes, rögös felszínű, lezárt felszínt eredményez.

Amennyiben rövid a tavasz, célszerű a magágykészítést egymenetben, a vetéshez a lehető legközelebb elvégezni.

Tavasszal a magágykészítésnél lehetőleg kerülni kell a simítást, mert a megpirkadt réteg szétterítésével heterogén és száraz magágyat tudunk készíteni, ami előrevetíti a foltos kelést. A rugós simítólapkás eszközöket célszerű keverő, aprító munkát végző elemmel, például síktárcsával kombinálni, ezáltal biztosítható a morzsás szerkezetű, egységesen tömör magágy. A zárásnál jól alkalmazhatóak azok a hengertípusok (pl.: Cambridge, Croskill), amelyek a felszín zárásán túl vetésmélységben tömörítik a talajt. Fontos, hogy a felszín jól struktúrált, de durva rögöktől mentes legyen, mert azon túl, hogy a nagy hantok fizikai akadályt képeznek a csírázó kultúrnövényünknek, az ún. rögárnyék révén alapgyomirtásunk hatásfokát is csökkentik. Száraz, rögös körülmények között sikeresen alkalmazható a csillag profilú henger és rugós, lapkás simító kombinációja. Ez jól aprítja a száraz rögöket is.


https://www.vaderstad.com/en/know-how/basic-agronomy/seedbeds/seedbed-creation/

Kerülnünk kell azon eszközöket, amelyek porosítanak, ugyanis a száraz porfrakció növeli a defláció lehetőségét, illetve a megérkező kelesztő csapadék hatására lecserepesedve akadályozza csíranövényünk növekedését.

Fontos, hogy magágykészítőnk képes legyen lekövetni a talajfelszín egyenetlenségeit, ezáltal biztosítható a magágy kereszt irányú homogenitása.

A szokatlan meleg hatására megjelentek az évelő kétszikű gyomok, például a mezei acat. Ezek ellen vélhetően nem nyújt elegendő védelmet a magágykészítők mechanikus gyomirtó hatása, ezért fontos, hogy jól válasszunk növényvédő szeres gyomirtási stratégiát, hogy időben kikapcsolhassuk a gyomkonkurenciát, a lehető legtöbb nedvességet biztosítva kultúrnövényünknek.

Azok, akik a magágykészítést helyspecifikusan szeretnék elvégezni, a munkagépgyártók kínálatában már találhatnak olyan eszközöket, amelyek munkamélysége, illetve talajnyomása hidraulikusan állítható, így akár előírás térkép alapján, akár a talajszerkezetet vizsgáló aktív szenzorral felszerelve, képesek mindig az optimális, helyi viszonyoknak megfelelő beállítással üzemeltetni a gépünket.

Orlovits Tamás
Agrofil-SZMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.