Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Kertünk díszei nem csak a növények lehetnek

Egy szépen megtervezett és berendezett kert gazdájának büszkesége és lelki megnyugvásának forrása is lehet. Itt is igaz nagyjából a mondás, ahány ház, annyi szokás és stílus.

Van, aki a mértani alakzatokat részesíti előnyben, szinte vonalzó mellett nyírt sövénysorral, kúp alakú tujákkal, van, aki a természetességet és a vidéki stílust kedveli és van, aki a japán kertet.


A kert díszei azonban nem csak a jól megtervezett alakzatok, ritka növények lehetnek, hanem a bennük élő állatok is. Az mindenki számára közismert, hogy egy szép kerti tó a bele telepített koi pontyokkal milyen szép tud lenni, de oda szoktathatóak a környék madarai is kerti madár fürdetőkkel és etetőkkel. Ráadásul egy igényesen kialakított madár itató, vagy egy szép, a kert stílusához illő madáretető szintén külön esztétikai élményt tud nyújtani.


Fotó: Babrik Zsolt


Meg van azonban az a lehetőségünk is, hogy saját háziállatot tartsunk a kertünkben. Egyik legkézenfekvőbb lehetőség a tyúk. Ennél a résznél biztosan sokan felszisszennek, hogy „a tyúk tönkreteszi a kertet”, ez azonban nem feltétlenül igaz. A tyúkok létszámát egyrészt igazíthatjuk a kert méretéhez, másrészt a „kimenő” idejüket is korlátozhatjuk. Napközben ellehetnek egy számukra külön kialakított helyen, mikor pedig van rájuk „felügyelet”, akkor kiengedhetőek és tudunk bennük gyönyörködni. Harmadrészt pedig tarthatjuk belőlük a törpe verziót, amelyek kisebb hellyel és kevesebb takarmánnyal is beérik. A dísztyúk tenyésztés ugyanis egy nagyon régi keletű hobbi. A kutya fajtákhoz hasonlóan itt is megtalálható mindenféle habitusú és ízlésű emberhez való.


Vannak csendes, nyugodt természetűek, kicsit izgágák, szelídek, harciasak stb., ráadásul szinte minden fajtának ki van tenyésztve az óriás és a törpe változata is. Bármilyen paradoxonnak hangzik is, az óriás Brahma-nak is van törpe változata. A fellelhető szín és rajz változatokról pedig nem is érdemes szót ejteni, ugyanis a felsorolásukba kezdeni is felesleges lenne, annyi van.


Városi, vagy megtévelyedett falusi környezetben, ahol a szomszédot zavarja a kakas kukorékolása sem kell letennünk a tartásukról. A tyúkok kakas nélkül is tarthatóak, tojást akkor is fognak tojni, csak azok nem lesznek termékenyek, a rántottába ezek azonban épp olyan jók lesznek, mint kakas mellett született társaik. További előny, hogy a gyerekeknek is élményt nyújt, mert a tojások megkeresése és összeszedése általában jó szórakozás a számukra, továbbá megtapasztalják az ok-okozati összefüggéseket, mert látják, hogy az állatért felelősséget kell vállalni, hogy azt etetni kell, a helyét tisztán tartani, és abból lesz a tojás. A fent leírtak sokaknak triviálisnak tűnhet, de ez nem mindenki számára ennyire egyértelmű.


A kertekhez és a tyúk fajtákhoz visszatérve az is nyugodtan kijelenthető, hogy annyi féle fajta létezik a világon, hogy akár az adott kert stílusához is kereshetünk tyúkot és szinte biztos, hogy fogunk is találni. Japán kerthez választhatunk a tradicionális japán fajták közül például egy Onagadorit, vagy egy Yokohamát, a vidéki stílushoz egy szép törpe Wyandottent, vagy Orpingtont, valamelyik nekünk tetsző színváltozatból. Akik azt extremitást keresik azoknak pedig ott van akár a Brahma, a Selyemtyúk vagy valamelyik viador fajta, sőt, lehet akár kék, zöld vagy csokoládé barna színű tojást tojó tyúkot is tartani, ugyanis ilyenek is léteznek...


Wyandotten (Forrás: kép)


Onagadori (Forrás: kép)


Brahma (Forrás:kép)


Japán viador (Forrás:kép)


Színpompás tojások, különleges tyúkfajtáktól (Forrás:kép)


Akik esetleg hosszabb távra is kedvet kapnak a tartásukhoz, akár el is kezdhetnek „vegyészkedni” és tenyészthetnek ki akár újabb színváltozatokat, vagy járhatnak velük kiállításokra is.


Jó szórakozást hozzájuk.


Babrik Zsolt, Agrofil-SZMI Kft.


Forrás: borítókép


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.