Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Karácsonyi fűszerek eredete

Gondolkodtunk már azon, hogy a gyakran használt fűszereink honnan származnak? Vajon milyen növény, melyik növényi részei lehetnek? Tudjuk-e, valójában miből lesz a fahéj, a szegfűszeg vagy a vanília?

A fűszereknek általában nem csak étel ízesítő, illatosító hatása van, hanem szinte mindig hozzájárul ehhez valamilyen egészségügyi hatás is.


Fahéj

Több fahéjfa faj is ad fahéj fűszert. Mind közül a legértékesebb a Ceyloni fahéj, de a többi is illatos, aromás fűszer:

•    Cinnamomum zeylanicum - ceyloni fahéjfa

•    Cinnamomum cassia - kínai fahéjfa

•    Cinnamomum burmannii - indonéz kasszia

•    Cinnamomum loureiroi - vietnámi kasszia

•    Cinnamomum citriodorum


Forrás: kép

A fűszer valóban ezen fák ágainak lehántolt kérge. Srí Lankán, India déli részén termesztik a ceyloni fahéjat, a kínai fahéj pedig Kínából, Vietnámból és Mianmarból származik.

Egészségügyi hatási közül megemlítendő a vércukorszint és koleszterinszint csökkentő hatása.



Szegfűszeg

Syzygium aromaticum ki nem nyílt megszárított virágbimbója adja a fűszert. A mirtuszfélék családjába tartozik. Madagaszkáron, Zanzibáron és trópusi Afrikában termesztik. Egészben szárítva, vagy őrölve tudjuk vásárolni fűszerként. Olaja szerepel a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben. Gyógyhatásai közül megemlítendő fájdalomcsillapító hatása.


Forrás: kép



Gyömbér

Zingiber officinale, egyszikű növény föld alatti megvastagodott szára (rizómája) adja a fűszert. Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik. Őrölve, szárítva, kandírozva, vagy frissen juthatunk hozzá.



Forrás: kép



Forrás: kép

Gyógyhatásai közül legfontosabb a gyomorbántalmak enyhítése és a megfázás szerű vírusos betegségek esetén a torokfájás csökkentése, illetve az ezzel szintén egybefüggő immunerősítés, ami segít a betegség legyőzésében. További hatásai között megemlítendő a hányinger csökkentés, emésztés javítás és görcsoldó hatás. Magas ásványi anyag tartalmú fűszer.


Vanília

Az orchideafélék családjába tartozó kúszó növény Vanilla planifolia fekete toktermése és a belsejében fejlődött apró fekete magocskák maga a fűszer. Dél-Amerikában őshonos növény, melyet a kakaó ízesítésére használtak már az őslakos indiánok is.  A fekete toktermés a fűszer, nem pedig a szép sárga orchidea virág, ahogyan azt a reklámok, illetve a termékek csomagolása sugallja. Az egy igen fontos előfeltétele a fűszer létrejöttének. Továbbá fontos megemlíteni, hogy a vanilin nevű fűszer a vanília szintetikus úton előállított illatanyaga.


Forrás: kép

A vanília a világon a második legdrágább fűszer. Madagaszkáron termesztik a világ vaníliatermésének 80 százalékát.


Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.


Forrás: borítókép


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.