Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Kalászos gabonák őszi növényvédelmi problémái

Az őszi kalászosok vetése az őszi árpával pár héten belül elkezdődik. Az idei évben ezt a kultúrát rengeteg növénykórtani és zoológiai támadás érte.

A nyáron kialakult hosszú, aszályos időszak ugyanakkor – a várt hatás ellenére – nem csökkentette számottevően az árpára és a többi őszi kalászosra leselkedő veszélyek mértékét.


Súlyos lombkárosodás árvakelésű árpán (Fotó: Hertelendy Péter)

A kalászos árvakelések szerte az országban sok helyütt életben maradtak és vígan zöldellnek. Még olyan helyeken is, ahol azért egy tarlóápolást végrehajtottak a gazdák. Az őszi árpa árvakelések egy része nem hogy kiszáradt volna, hanem még kalászolásig is eljutott. Az így kialakult „zöld futószalag” a nyár folyamán mind a nekrotróf, mind pedig a biotróf életmódú növényparazita gombák, mind pedig a növényi vírusok vektoraiként ismert levéltetvek és kabócák számára ideális búvóhelyként szolgált, átmentve ezeket a kártékony szervezeteket az őszi időszakra. 
 Az őszi árpa korai vetése és a meteorológusok szerint várhatóan nagyon hosszú, meleg őszi időjárás a vírusvektor levéltetvek és kabócák számára nagyon hosszú ideig teszi lehetővé a táplálkozást és a vírusok átvitelét. Az árvakelések mellett a még zöld kukorica és takarmány cirok táblák is fertőzési forrásként szolgálnak, szárnyas levéltetvek millióival gazdagítva a vírusvektor rovarok népességét. 
 A gombás eredetű betegségek elleni legegyszerűbb és leghatékonyabb védekezési módszer a csávázás. Mivel idén ősszel gyakorlatilag valamennyi, potenciálisan előforduló kórokozó fellépésével számolni lehet valamennyi kalászos kultúrában, így olyan csávázó szert válasszunk, illetve olyan szerrel kezelt magot vásároljunk, amely minél több kórokozó ellen védelmet nyújt. A csávázás során van lehetőség – idén sajnos utoljára – kombinált, inszekticidet is tartalmazó csávázószer használatára. A különböző neonikotinoid hatóanyagot tartalmazó csávázószerek 3–4 leveles korig hatékony védelmet nyújtanak a vírusvektor levéltetvek és kabóca fajok ellen.  


Macrosiphum avenae levéltetvek őszi árpa levelén (fotó: Hertelendy Péter)

Hosszú ősz esetén ugyanakkor szükség lehet még inszekticides csávázás mellett is inszekticides állományvédelemre. A levéltetveket és kabócákat elméletileg a legelső fagyok elpusztítják, de a kukorica és cirok állományok belsejében, vagy egy dúsabb, szőnyegszerű, sűrű gabona árvakelésben még mínusz 4–5 fokos külső hőmérséklet mellett sincs fagy, így a vektor rovarok ott életben maradhatnak.

 Érdemes időben felkészülni a kalászosokat veszélyeztető őszi rovar és gomba fertőzések kivédésére! 

 Hertelendy Péter 
 Agrofil-SzMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.