Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Hódít a folyékony műtrágya felhasználás!

A folyékony műtrágya formák közül a nitrogén oldatok valóban reneszánszukat élik. Egyre többen és egyre szívesebben alkalmazzák ezt a nitrogén formát. Speciális logisztikát igényel ugyan, de a kijuttatáshoz a hagyományos permetezőgép is elegendő.

Majd látjuk, hogy a helyenként a helytelen felhasználás egyik alapja éppen ez. A folyékony formát az elmúlt húsz évben egy kevésbé szakmai, mint inkább marketing legenda emelte abba a magaslatokba, ahol most találjuk. Természetesen, aki évtizedek óta alkalmazza ezt a formát az pontosan ismeri a nitrogén oldatoknak az előnyeit és azok fizikai korlátait. A kritikai realizmusom tehát elsősorban azok felé irányul, akik még ennek a rögös útnak inkább az elején járnak:

A folyékony forma előnyei és ezen valós előnyök túldimenzionált vadhajtásai:

Nem csak, hogy folyékony, hanem oldat is.

Azonban az oldat gyárilag csak a feloldáshoz szükséges mennyiségű „esőt” tartalmazza, a bemosodáshoz szükségeset nem. Ez a téveszme és az e-köré fonódó legendafüzér a felhasználási növekedésnek a legszélesebb alapja. Látva a szomszédaim évek óta tartó küzdelmét (is) kijelenthetjük, hogy bemosó csapadék nélkül ez sem hatékony. Erre az idei tavasz újra egy tökéletes példa.

Keverhető növényvédőszerekkel:

Ez felhasználói berkekben két problémát is felvet, aminek a jól látható tünete a levél perzselés.

• Különös „népszokás”, hogy a spórolás jegyében az emberi elme a nitrogén oldatok és a növényvédőszerek kombinációjából kémiailag meglehetősen instabil „betyár-koktélokat” állít össze, melynek biológiahatása vetekszik a Napalméval.

• A kombinált kijuttatás rögtön megnyitja a kaput másik probléma „termőre fordulásához” azzal, hogy a két inputcsoport homlokegyenest más kijuttatás technológiát igényel. A nitrogén oldatot durva cseppmérettel (inkább csurgatva, mint permetezve) kell kijuttatni, míg a növényvédőszerek a kielégítő hatásához ettől lényegesen jobb cseppbontást igényelnek. Ez a hiba egyik irányban a perzselés fokozódását, a másik irányban pedig a hatékonyság romlását eredményezi.

Levélen keresztül is felszívódik…:

Igen, a kijuttatott hatóanyag egy csekély töredéke az alkalmazott kémiai forma miatt lombtrágyaként is hasznosul, melynek hatása inkább minőségi, mint mennyiségi. A növények esetében komoly evolúciós vívmány a gyökérzet megjelenése, ezért nem érdemes szembe menni ezzel az évmilliók alatt rögzült morfológiai és növényélettani tulajdonsággal. Az alkamazott technológiánknak arra kell fókuszálnia, hogy stratégiai mennyiségeket a gyökérrel és ne a levéllel akarjunk felvetetni.

Az elmondottakból adódóan a szilárd és folyékony forma alkalmazási előnyei kisebb távolságban vannak egymástól, mint ahogy a mai divat azt a termelői tudatban elhelyezi. A hasznosulási kérdésekben kevésbé döntő tehát az, hogy milyenformát alkalmazzuk. Sokkal nagyobb jelentősége van a kijuttatás jó időzítésének. Bővebben az alábbiakban megjelenő cikkekben olvashattok róla. 

Lajos Mihály

Agrofil-SZMI Kft.




Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.