Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Gyümölcsfák téli lemosó permetezése, a tavaszi permetezések számának csökkentése érdekében

Lassan kifelé megyünk a télből, meg kell terveznünk a gyümölcsfáink növényvédelmének alapjait.

Sok gyümölcsfa betegséget lehet megelőzni, vagy a súlyosságát csökkenteni lehet a téli lemosó permetezéssel. Ezt elvégezhetjük a tél végén is, rügypattanás előtt. Egyes szakemberek akkor is ajánlanak egy rezes lemosópermetezést, amikor a lomb már sárgult, de még nem hullott le. Ezzel a lehullott levélen áttelelő foltbetegségek kórokozóit pusztíthatjuk el. Metszéssel tovább csökkenthetjük a kórokozók, kártevők fertőzési forrásainak számát.

Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya)

Ezeknek a gyümölcsöknek a leggyakoribb betegségei a lisztharmat és a varasodás. Mindkettő először a levelet, majd a gyümölcsöt fertőzi. Az első tünetek a leveleken jelennek meg. A károsítók azonban különböző módon telelnek: a varasodás kórokozója a lehullott leveleken telel, a lisztharmaté pedig a hosszú vesszők végén lévő rügyekben. Emiatt a lisztharmat elleni védekezés nem áll meg a lemosópermetezésnél, a tavaszi metszéskor szükséges a hosszú hajtások végén megjelenő rojtos, pirosló fertőzött rügyek levágása. A moníliás fertőzés elleni védekezésben a fa ágaira száradt gyümölcsmúmiákat szükséges leszedni a fáról, majd komposztálni. Mivel a varasodás kórokozója a lehullott levélen telel, szükséges az avar kezelése is vagy annak összegyűjtése és komposztálása.

Levéltetű őszibarack levélen

Állati kártevők közül a takácsatkák (piros gyümölcsfa takácsatka), pajzstetvek, illetve a levéltetvek érdemelnek említést. Ezeknek tojásai (peték), pajzstetvek esetében a nőstény pajzsok telelnek a fákon. Ellenük tojásölő (ovicid) hatású készítményekkel történő lemosás szükséges.

Lemosó permetezéshez használható hatóanyagok:

- kén: lisztharmat, atka ellen

- réz: varasodás, valamint a moníliás gyümölcsrothadás ellen

- paraffinolaj: atka-, levéltetű tojások, pajzstetvek nősténypajzsai ellen

Csonthéjasok (őszibarack, kajszi, cseresznye, meggy, szilva)

 

Blumeriellás levélfoltosság meggylevélen

Lemosó permetezéssel csökkenthetjük az őszibarack tafrinás levélfodrosodásának erősségét, a moníliás betegség súlyosságát a meggyen, a levéltetvek egyedszámát. A moníliás gyümölcsmúmiákat a csonthéjas termésű fákon is le kell szednünk. Különösen azért, mert ez a kórokozó a virágokon keresztül a vesszőket, ágrészeket is fertőzi, elpusztítja. Ősszel, lombhullás előtt, de már besárgult lombon elvégzett rezes lemosó permetezés a cseresznye és meggy gyengülését okozó levélfolt betegségek (pl. blumeriellás levélfoltosság) kórokozóit pusztítja el.

- kén: őszibarack lisztharmat ellen

- réz: foltbetegségek, moníliás gyümölcsrothadás, moníliás ágelhalás, tafrina ellen

- paraffinolaj: levéltetű tojások ellen

Szőlő

Lemosó permetezéssel a szőlő tavaszi legsúlyosabb kártevőjének, az atkáknak egyedszámát csökkenthetjük. Ehhez kén és paraffinolaj hatóanyagú szereket válasszunk.

A szőlő peronoszpóra a lehullott leveleken, a szőlő lisztharmat nagyobb részt a rügyekben telel. Ezek ellen elsősorban a lehullott lomb komposztálásával védekezhetünk, valamint vegetációban hajtásválogatás idején a fertőzött rügyekből kihajtott elsődlegesen lisztharmattal fertőzött hajtások kitörésével és vékony lombfal kialakításával.

A lemosó permetezések mellett szól az a tény is, hogy ezek a szerek kevésbé veszélyesek az emberi egészségre, legtöbbjük bio gazdálkodásban is engedélyezett. Nyilván, a szükséges védőfelszerelést (maszk, szemüveg, védőruha, gumikesztyű) ilyenkor is viselni kell.


Fitos- Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.