Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Gabonáink betegsége a hideg hónapokban: a hópenész – kórokozó: Microdochium nivale

Elterjedt, ám relatíve ismeretlen kórokozó.

Főleg a búzát károsítja, de árpán, rozson, tritikálén is előfordulhat. Terjedéséhez kedvező környezet a dús, túlfejlett növényzet, magas páratartalom, fagyponthoz közeli hőmérséklet, de nem átfagyott, esetleg hóval borított talaj. A kultúrán belüli további terjedése spórákkal történik, amelyeket a szél és eső szállít. A gomba fertőzi a csíranövényeket és a fejlettebb növényeket tavasszal is az elágazásoknál, a levéllemezen és akár a kalászon is.


A megfelelő (ellenálló) fajtaválasztás, csávázás és a szármaradványok aláforgatása segíthet, hogy megelőzzük a betegséget. Tovább segíthetjük gabonánk ellenállását a késő őszi nitrogén tápanyag visszafogásával, nagyobb kálium műtrágya kijuttatásával, vagyis kiegyensúlyozott tápanyag utánpótlással. A kórokozó vetőmaggal vagy a talajból fertőz. A tarlón maradt szármaradványokon rejtőznek szaporítóképletei, amelyekkel a fiatal nővényeket fertőzi kelés előtt, vagy azután.

Gyakran csak akkor vesszük észre, amikor a hó elolvad a növényzetről, és előtűnnek a gabonán kisebb nagyobb foltokban a kórokozó fehéres-rózsaszínes micéliumai. Nem feltétele a fertőzésnek a hóval való borítottság. Ősszel, keléskor is ott lehet, csírázási problémákat, kelési egyenetlenséget a kikelt fiatal növények pusztulását okozva.


A vegetáció további részében is vannak tünetek. Ezek a leveleken először vizenyős, majd bebarnuló foltok, elsősorban a szár és a levél találkozásánál, szürkés foltok a száron.

Észak-Nyugat Európában az utóbbi években többször előfordult e kórokozó következményeként fél-másfél tonnás terméskiesés hektáronként.

A legtöbb gombaölő szernek vannak a hópenész kórokozója ellen is mellékhatásai. De sok hatóanyag ellen rezisztenssé vált a kórokozó, vagyis már nem pusztítja el.

Mit tehet a termelő, hogy megelőzze a betegséget, a terméskiesést?

- Növényi maradványok aláforgatása, mert a hópenész kórokozója ezekről fertőz.

- Búza monokultúra kerülése (kukorica és más kalászos elővetemény kerülése) .

- Ellenálló fajta választása.

- Megfelelően csávázott vetőmag beszerzése .

- Lehetőleg tavaszi nitrogén kijuttatás .

 A képeken olyan nagymértékű fertőzés látható, ami valójában elég ritka, de meglehetősen jól mutatja, milyen súlyos fertőzéseket is képes okozni.

A hóval való borítottság olyan esetben súlyosbítja a károkat, amikor a tél enyhe időjárással kezdődik, majd az át nem fagyott talajra érkezik a hó. A klímaváltozással, a szeszélyes időjárási viszonyokkal, a csapadékos, de nem fagyos telekkel előfordulhatnak nagyobb fertőzések hazánkban is.


Fitos-Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.