Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Fenyő pollenek

Az adventi időszak kezdetén az unokatestvérem, Dominkó Emese – aki a Soproni Egyetem PhD hallgatója – átküldött nekem egy mikroszkópos képet egy fenyő pollenről. Ezzel igazán meghozta számomra is az advent hangulatát.

Milyen érdekes, hogy karácsony közeledtével, a fenyőkkel csak mint karácsonyfa vagy fenyőág foglalkozunk, esetleg a tobozukkal díszítünk, de egészében nem gondolunk a növény életmódjára, biológiájára.

A fenyők a nyitvatermők törzsébe tartoznak, ennek megfelelően nincs termésük. Jól ismerjük a tobozokat, amelyeket a karácsonyi dekorációk részeként is gyakran használunk. Ezek a fenyőfélék termős virágaiból alakulnak ki és a növény magjait tartalmazzák.

A nyitvatermők esetében egyivarú virágokról beszélünk, tehát a nőivarú és a hímivarú virágok a növényen külön-külön helyezkednek el, illetve az is előfordul, pl. páfrányfenyőnél, hogy a nőivarú virágok külön növényen vannak a hímivarú virágoktól, melyeket másik egyed hordoz.


Hogy mi is a pollen?

„A pollen egy hím gametofiton, amely a nyitvatermő és zárvatermő növények pollenzsákjában redukciós osztódással keletkező virágporszemek tömege. Egy méhcsalád akár 40-50 kg-ot is elfogyaszt évente a család és a fiasítás táplálására. Igazi szuperélelmiszer, mivel gazdag fehérjében, szénhidrátban, zsírokban, hamuanyagban, vízben és vitaminokban. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, valamint jótékony hatással van az emésztési és keringési zavarokra is.” (Forrás)

Minden növényfaj pollenje más és más alakú. Mikroszkóp segítségével ugyanúgy meghatározható egy növényfaj a pollen alak alapján, mint szabad szemmel az egyéb határozóbélyegek alapján. Ezt használják fel a fajtamézek azonosításánál is.

A fenyőfélék szélmegporzású növények lévén igen nagy mennyiségben termelnek pollent. Míg a rovarmegporzású növények virágporát jobbára méhészeti termékként vásárolhatjuk meg, a fenyőfélékét, ha szeretnénk, akár önmagunk is összegyűjthetjük azáltal, hogy papírzacskóba rázzuk az ágakról a porzós virágok virágporát.

Mikroszkóppal vizsgálva a fenyők pollenjeit úgynevezett „Miki egér” alaknak hívják. „A „fülek” a pollen légzsákocskái, amelyek segítségével hosszú időn át képes a levegőben maradni. Emiatt gyakori, hogy fenyőkkel sűrűn borított területek felett tiszta (felhő mentes) égbolt mellett is láthatunk a Hold, a Vénusz és fényesebb csillagok körül úgynevezett koszorút, amely a levegőben lévő pollenek fénytörése miatt alakul ki.


Pollenen kialakult koszorú (Forrás)


Alábbiakban láthatunk képeket a különböző fenyőfajok, illetve pár egyéb növényfaj pollenjeiről is.



Közönséges lucfenyő – Picea abies nagyon nagy méretű pollenje: >100 µm



Feketefenyő – Pinus nigra



Erdeifenyő – Pinus sylvestris



Méhszőr és kajszibarack pollen



Sárga fagyöngy – Loranthus europaeus



Csarab – Calluna vulgaris



Tiszafa – Taxus baccata


Magyal – Ilex aquifolium


Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.


Forrás: borítókép



Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.