Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Felkészül: Repce becőormányos

Az idei, meglehetősen hektikus időjárású tavasz egyik kisebb meglepetéseként a repce fénybogarak (Meligethes spp.) meglehetősen gyorsan, az előző évben kirajzott populációtól esetenként eltérő létszámban – úgy tűnik – befejezték rajzásukat.

Mivel a szárazság miatt a repce nagyon sok helyen a kívánatosnál sokkalta korábban kezdte meg a virágzását, így a még életben lévő fénybogár állomány a már kinyílt virágokra migrált át. Számottevő mértékű bimbó kártételre ezért a fénybogarak részéről már nem kell számítani.

Megkezdődött ugyanakkor a repce becőormányos (Ceutorhynchus assimilis) rajzása. A bogarak megjelenése egyelőre még lassú, vontatott, de egy erőteljesebb felmelegedés esetén gyors, drasztikus mértékű emelkedést is mutathat.

A repce becőormányos „keményebb” kártevő, mint a fénybogarak, a telet is jobban bírja. Várhatóan nem lesz olyan mértékű populáció csökkenés a tavalyi évhez képest, mint a fénybogarak esetében. Fontos a repce állományok folyamatos és gondos ellenőrzése. Ha növényenként 1 – 2 ormányost találunk, a védekezés indokolt. A jelenlegi helyzetben az eddigi szárazság miatt visszafogott növekedés és termésképzés miatt ez az érték inkább 1 db / növény lehet. Érdemes lehet ugyanakkor kivárni a bogarak párosodását. Peterakásra, kártételre csak ezután lehet számítani.

Fontos körülmény, hogy a becőormányos ellen csak olyan készítmények használhatóak, amelyek a méhekre nem toxikusak. Erre minden védekezés során fokozottan ügyeljünk!

Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.