Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Fél szemünk a tarlókon legyen!

Most ősszel, a kalászosok vetése és kelése idején esetenként váratlan, akár igencsak súlyos fiatalkori kártételekbe lehet „beleszaladni” kellő odafigyelés és védekezésre való felkészülés nélkül.

Az eddigi időjárás igencsak kedvezett a vénasszonyok nyarát élvező kirándulóknak, az éppen még az aratás bajaival küzdő gazdáknak, a fűtési költség csökkenése miatt szinte minden hazai családnak, de meglehetősen kedvezőtlen az őszi vetésű kalászos gabonák számára.

A kalászosok közül az őszi árpa már jórészt kikelt, míg az őszi kenyér- és durumbúzák vagy még vetés alatt vannak, vagy már kelnek. És szenvednek. Visszafogja növekedésüket, fejlődésük intenzitását a talajban levő víz relatív hiánya. Ez persze törvényszerű, hiszen az az időjárás, amely jó az aratásra, biztos, hogy hátráltatja hosszabb távon a kalászosok kelését.

Sajnálatos módon idén egy olyan problémával is kénytelenek a gazdák szembe nézni, amely így, kombinációban eléggé ritkán szokott jelentkezni. Idén ősszel ugyanis a sok elműveletlen, gazos, árvakelésekkel dúsan borított tarló főképp az őszi árpa esetében két, meglehetősen súlyos növénykórtani jellegű veszéllyel is fenyegeti az őszi árpát termelő gazdákat.

Veszélyes szomszédság-erősen fertőzött árpa árvakelés friss árpa fővetés

A dúsan kizöldült és beállt lombozatú, a nedvességet visszatartani képes lombozatú, néhol már a kalászolásig jutó árpa árvakelések lombozata a fungicides védelem és az ősszel már mindennapos hajnali harmatképződés miatt kialakuló és felerősödő Blumeria graminis, Drechslera teres, Bipolaris sorokiniana és Ramularia colo-cygni fertőzések következtében egy komplex növénykórtani jellegű bombává alakul át. Amely a legelső, kedvező alkalommal elkezdi terjeszteni szaporító képleteit, spóráit az újonnan vetett állományok veszélyeztetését előidézve. Ilyenkor a közvetlen szomszédság nagyon veszélyes lehet.

Mind ezek mellett az ilyen árvakelések melegágyai a különböző növényi vírusok felszaporodásának. A vírusos árvakelésű növényekről a vektor rovarok könnyedén áttelepülnek a fővetésű őszi kalászosokra. Ez a folyamat elsősorban az ilyen árvakelések felszámolásával vágható el. A magok inszekticides csávázása, valamint az inszekticides állományvédelem – természetesen – hatékony megoldás, de egyáltalán nem olcsó!

Gyomfertőzött és vírusos gabona árvakelés 

Az őszi vetésű kalászosok vírusok elleni védelmének egyik sarkköve, hogy a zöld gabona tarlókat, a levéltetvek és kabócák táplálék forrásait minél előbb meg kell semmisíteni. Ezzel a talajművelő eszközzel meglehetősen olcsón elvégezhető művelettel sokszorosan drágább későbbi kezelések spórolhatók meg.

A gabona vírusok elleni védelem nem megoldhatatlan és sok esetben csak az odafigyelés és a hatékony preventív védelem már önmagában elegendő a gazdasági szempontból már érzékelhető kártétel megelőzéséhez.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.