Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Csonthéjas gyümölcsfák növényvédelme virágzás idején

A gyümölcsfákon a virágzás időszakának nagy jelentősége van növényvédelmi szempontból. Moníliás virágelhalás, poloskaszagú szilvadarázs, levélfodrosodás az ilyenkor előforduló legnagyobb veszteségeket okozó károsítók.

A csonthéjasokon súlyos betegséget tud okozni a bibéken belépő, ezáltal a virágok és virágzatok moníliás elhalását okozó gomba. A kórokozó a szállítónyalábokon keresztül hajtásokat, ágrészeket is megbetegít, a fás részeken ágrákosodást okoz, a felszakadó sebzéseken mézga jelenik meg.

A két legfontosabb Monilinia faj, amely Magyarországon megtalálható és a virágelhalást okozza, a Monilinia laxa és Monilinia fructicola.

Moníliás virágelhalásra igen érzékeny és fertőzött babarózsa virágok

A M. fructicola nem olyan régen jelent meg Magyarországon. 2005-ben még csak import gyümölcsön találták meg, majd a következő években már gyümölcsös ültetvényekben is megjelent.


A Monilinia laxa kórokozót már régóta ismerjük hazánkban, jelenleg is valószínűleg ez okozza a hazai moníliás virágelhalások nagy részét. Fertőzését elősegíti a hosszú virágzási idő, a hűvös, ködös, párás időjárás. Az összes csonthéjas gyümölcsfajunkat fertőzi, de legfogékonyabb a betegségre általában a meggy, a kajszi, a szilva és a mandula. A kajszi esetében nemcsak a bibén, hanem a virágszirmokon is be tud lépni a kórokozó. Súlyos terméskiesést okozhat, amennyiben a fent említett körülmények fennállnak és nem védekezünk (vegyszeresen) a kórokozó ellen.

Sikeresen megtermékenyült kajszi virágok

Több engedélyezett vegyszert találunk a forgalmazók palettáján. Csapadékmentes időjárás esetén megfelelő lehet a kontakt hatásmódú szerek alkalmazása, de amennyiben eső várható a virágzás ideje alatt, mélyhatású, vagy felszívódó hatásmódú hatóanyagok kijuttatását válasszuk, mivel ezeket nem fogja lemosni az eső, így védelmet nyújthatnak csapadékos időben is.

Biológiai megoldásokra is van már lehetőség, illóolajokkal is folynak Monilinia elleni hatékonysági kutatások.

Megkezdődött a szilva sziromhullás. De még ne alkalmazzunk rovarölőszert a méhek miatt

A szilvánál korai gyümölcshullást és ezzel súlyos terméskiesést okoz a poloskaszagú szilvadarázs (Hoplocampa flava, H. minuta) a lárva ellen sziromhulláskor tudunk védekezni kitinszintézisgátló inszekticiddel. Mivel a darázs tojásait a csészecimpákra rakja, a hernyók innen indulva jutnak el a terméskezdeményig, így pusztulásukhoz megfelelő mennyiségű vegyszerrel találkoznak.

Az őszibarack levélfodrosodása (Taphrina deformans) elleni védekezést se fejezzük még be! Hiába a nappali melegek és a száraz időjárás, hűvösek még az éjszakák és továbbra is fertőz ez a kórokozó. A pici levélkezdeményeken ne használjunk még felszívódó hatásmódú gombaölőszert, mert nincs elég felület, amin felszívódhat a vegyszer. Használjunk kontakt hatásmódú készítményt. A réz viszont ilyenkor már megcsípheti mind a levelet, mind a virágot, ezért annak használatát már hagyjuk el.

Őszibarack tafrinás levélfodrosodása


Fitos- Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.




Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.